Volledig scherm
Peter van den Berg (44) kreeg op zijn 39ste de diagnose parkinson. © Cees van der Wal

Peter (44) uit Waddinxveen bundelt verhalen over parkinson in boek

Op initiatief van de Waddinxvener Peter van den Berg (44) verschijnt binnenkort de bundel Een nieuwe uitdaging met Parkinson. Het boek wil een praktische gids zijn voor 2500 (jonge) mensen met die chronisch-progressieve ziekte en hun omgeving.

Dat zij al op jongere leeftijd daarmee te maken krijgen, is niet zo bekend omdat vaak wordt gedacht dat parkinson uitsluitend oudere mensen treft.

Peter van den Berg, aankomend Statenlid in Zuid-Holland, voormalig raadslid van de Protestantse Combinatie Waddinxveen (PCW) en als juridisch adviseur werkzaam voor de gemeenten Woerden en Oudewater, was 39 jaar toen hij de diagnose ziekte van Parkinson kreeg.

Samen met de student geneeskunde Mees Kommer en de psychologe Romy Treffers voerde hij de redactie van de bundel waarvan ze alle drie ook diverse hoofdstukken voor hun rekening namen.

Voor hun boek van 400 pagina’s en 102 hoofdstukken wisten ze 76 auteurs, van wie 60 uit Nederland en 16 uit België, bij elkaar te krijgen om als deskundigen en ervaringsdeskundigen hun kennis en inzichten op papier te zetten.

,,Wij hebben bewust gekozen voor een brede opzet en benadering”, vertelt ervaringsdeskundige Peter van den Berg. ,,Je krijgt een diagnose en je wilt weten wat je allemaal tegen kan komen. We hopen dat ons boek hierin voorziet.”

Neurologen

Onder de auteurs bevinden zich onder meer de neurologen Floor Bakels en Sander Lipka van het Groene Hart Ziekenhuis in Gouda. Aan de polikliniek van de neurologie is daar ook verbonden Christa Plasschaert-Los. Zij schrijft over haar werk als parkinsonverpleegkundige.

Voorts staan er in het boek bijdragen van de diëtiste Gabriëlle Frijns uit Waddinxveen en van ergotherapeute José Temmink-Hanselaar, lid van het ParkinsonNet in Gouda en met een eigen praktijk in Boskoop en Waddinxveen.

Ook gastspreker Rosalie van der Aa van het Parkinsoncafé in Alphen heeft haar ervaringen als neuropsychologe opgeschreven. Dat deed eveneens Lucy Vismans met een praktijk oefentherapie Cesar in Gouda.

Up-to-date blijven van het laatste nieuws uit Gouda en omgeving? Schrijf je in voor de dagelijkse nieuwsbrief. 

In samenwerking met indebuurt Gouda