Volledig scherm
Studenten Mohamed Annajjar en Omar Ali Adam in de keuken met minister Jet Bussemaker. © Sandra Zeilstra

Plan 'tussenstation' helpt student aan arbeidsplekje

Studenten aan de onderkant van het mbo halen wel hun entree-diploma, maar staan ver af van een baan. Een 'tussenstation' helpt.

Quote

Ik hoop me hier nog vier jaar voor in te zetten

Mohammed Mohandis

Zo'n 160 Jongeren in Gouda en omgeving zitten thuis zonder baan, zonder startkwalificatie en zijn vaak nauwelijks in beeld bij instanties. Alle partijen die te maken hebben met deze doelgroep waren gisteren bijeen in het ID College: namens de gemeente wethouder Rogier Tetteroo en verder vertegenwoordigers van het ID College en sociale werkvoorziening Promen.

Betaalde baan
Op initiatief van Kamerlid en Gouwenaar Mohammed Mohandis spraken ze minister Jet Bussemaker (Onderwijs, Cultuur en Wetenschap) over de aansluiting op de arbeidsmarkt voor mbo'ers. Jongeren die wel een entreediploma op zak hebben, maar nauwelijks kansen krijgen. ,,Met dit mbo-diploma blijkt de kans op een betaalde baan in de praktijk bepaald niet gegarandeerd'', stelt Klaske Apperloo, adjunct-domeindirecteur van het ID College.

Quote

Elke jongere moet naar een baan worden toegeleid

Mohammed Mohandis

De opleiding wil, in samenwerking met gemeente en werkvoorziening, toe naar een nieuwe aanpak: een tussenstation bij bijvoorbeeld Promen, waar de individuele student aan zichzelf kan werken. Waar heel gericht gezocht wordt naar mogelijkheden: wat mist er nog bij de student? Waar moet op worden getraind?

Mohammed Mohandis, die na morgen weet of hij nog steeds een plek in de Kamer mag innemen voor de Partij van de Arbeid, is een groot voorstander van het tussenstation en samenwerking. ,,Elke jongere moet naar een baan worden toegeleid. Zoiets als het niet vinden van een stageplek mag daarin nooit een obstakel zijn. Dit plan voor de Goudse regio kan ook elders worden toegepast.'' Hij wil zich daar de komende kabinetsperiode sterk voor maken. ,,Als me dat wordt gegund, natuurlijk.''

In samenwerking met indebuurt Gouda