Pluche lonkt voor nieuwkomer Lokaal op 1 in Krimpenerwaard

De gemeente Krimpenerwaard is het meest gebaat bij een coalitie tussen Gemeente Belang (VGBK), VVD, ChristenUnie, D66 en Lokaal op 1. Dat blijkt uit het advies van de Groningse hoogleraar Douwe Jan Elzinga.

De huidige vier coalitiepartners - VGBK, VVD, ChristenUnie en D66 - hebben in de gesprekken met Elzinga aangegeven dat zij elkaar absoluut niet willen loslaten. Zij kunnen na het opstappen van raadslid Wisja Pannekoek (VGBK) echter niet meer rekenen op een meerderheid. De informateur adviseert het viertal dan ook om in gesprek te gaan met Lokaal op 1. Als dat overleg nergens toe leidt, zou met het CDA onderhandeld kunnen worden.

De vijf beoogde coalitiepartijen hebben bij elkaar achttien van de eenendertig zetels. Het uitgangspunt is dat het collegewerkprogramma gewijzigd wordt en dat Lokaal op 1 ook een wethouder mag leveren.

Westkant

Lokaal op 1 wil vooral inwoners aan de westkant van het poldergebied een stem geven. Elzinga benadrukt dat de nieuwkomer verhoudingsgewijs de grootste verkiezingswinst realiseerde. De partij kwam vanuit het niets op drie zetels terecht.

Ook meent hij dat er veel inhoudelijke overeenkomsten zijn met de vier zittende coalitiepartijen. Daarnaast steunde de driekoppige fractie het controversiële voorstel over een mogelijke nieuwe oeververbinding over de Nieuwe Maas richting Ridderkerk. Dit onderwerp was aanleiding voor Pannekoek om uit VGBK te stappen.

,,Het noemen van Lokaal op 1 als meest voor de hand liggende kandidaat beperkte zich niet alleen tot de huidige coalitiepartijen. Ook andere fracties spraken de verwachting uit dat er waarschijnlijk met Lokaal op 1 de grootste match zou zijn”, aldus Elzinga.

Tegenpool

SGP-voorman Jan Willem van der Ham liet de afgelopen zes maanden meer dan eens in niet mis te verstane bewoordingen blijken dat hij het niet kon verkroppen dat zijn partij na de verkiezingen werd ingewisseld voor tegenpool D66.

De SGP heeft daarmee haar eigen glazen ingegooid, lijkt Elzinga in zijn rapportage te suggereren. ,,Wat betreft de SGP is een dominante overweging bij vrijwel alle fracties dat de gang van zaken rond en na de vorige formatie niet echt een werkbaar aanknopingspunt biedt voor een hernieuwde toetreding van de SGP op dit moment.”

Volledig scherm
Hoogleraar Douwe Jan Elzinga. © Bart-jan Van Rooij

Op dinsdag 11 december worden de bevindingen van Elzinga besproken in de raad. De vergadering begint met een toelichting van de verkenner op zijn eindverslag. De hoogleraar staats- en bestuursrecht is bereid om ook de rol van formateur op zich te nemen.

In samenwerking met indebuurt Gouda