Volledig scherm
Racistische leus Ronsseweg © AD

Politie onderzoekt meerdere racistische leuzen in Gouda

Op meerdere plekken in Gouda zijn de afgelopen dagen racistische leuzen gevonden. Dit weekend was het raak op de muur van het fietstunneltje tussen de Burgemeester Jamessingel en de Winterdijk. Vandaag komen daar nog twee meldingen bij. 

,,Op de flats aan de Ronsseweg zijn leuzen gevonden", zegt een woordvoerder van de politie. ,,Net als op de Noothoven van Goorstraat/Vossenburchkade. We hebben de zaak in onderzoek. Iemand op heterdaad betrappen tijdens het aanbrengen van leuzen blijft erg lastig. We roepen daarom iedereen die iets weet op dat bij ons te melden.” 

  ‘White lives matter’ en ‘eigen volk eerst’ staat er onder meer in de bekladdingen te lezen. Op het Halewijnplein zou ‘Fuck Antifa’ geschreven staan op een elektriciteitshuisje, met daarbij het logo van White Power. Ruim twee maanden geleden was het ook al raak. Toen werden leuzen aangebracht op een muur in de binnenstad op het Hartenerf. 

Tekst loopt door onder de foto...

Volledig scherm
Het fietstunneltje bij de Winterdijk is beklad met racistische leuzen. © Sandra Zeilstra

Hakenkruizen

Ook in februari werden Gouwenaars opgeschrikt door hakenkruizen, aangebracht op de stoep aan de Prins Hendrikstraat/Vorstmanstraat, vlakbij de oude begraafplaats met 43 oorlogsgraven. 

Onder andere Bep Rijsbergen van het wijkteam Korte Akkeren reageerde destijds  verbolgen: ,,Degenen die dit hebben gedaan moeten zich de ogen uit hun kop schamen”, zegt zei. ,,Die mensen hebben gevochten voor onze vrijheid en de doden moeten met rust worden gelaten.” 

Begin dit jaar was de Vogelbuurt aan de beurt. Die wijk werd volgeplakt met stickers met daarop kreten als Islam is hier niet welkom, Verboden voor moslims en Defend Europe. Bewoners reageerden geschokt en gingen zelf aan de slag om de stickers te verwijderen. 

In samenwerking met indebuurt Gouda