Politieke partijen in Krimpenerwaard verdeeld over gemeentelijk vuurwerkbeleid
Als het aan SGP, Waard18, Pro Krimpenerwaard en D66 ligt, blijven de jaarwisselingen in Krimpenerwaard ook na 2020 vuurwerkvrij. De partijen zijn daarom teleurgesteld in het plan van aanpak van burgemeester Roel Cazemier om toe te werken naar een vuurwerkvrije gemeente. Dat zou niet voortvarend genoeg zijn.
Delen per e-mail
Cazemier pleit voor realisme. Een vuurwerkloos oud en nieuw in 2022-2023 is moeilijk te handhaven zolang men in buurgemeenten vrijuit vuurwerk kan aanschaffen, vindt hij.
,,Het is beter om de landelijke wet- en regelgeving te blijven volgen, het aantal vuurwerkvrije zones te vergroten en illegaal vuurwerk te ontmoedigen. Dit door meer voorlichting en samenwerking tussen ondernemers, boa’s, politie en gemeente.”
Overlast
Maar de vier partijen vinden dat niet genoeg. ,,De overlast voor mens, dier en milieu is te groot om te wachten met strenge maatregelen”, zegt Jeffrey van de Lagemaat (D66).
De fracties die in 2019 tegen de vuurwerkmotie stemden – VVD, CDA, PvdA en Lokaal op 1 – kunnen zich beter vinden in de gematigde houding van het college. ,,De jaarwisseling moet wel een feestje blijven. Daar hoort vuurwerk bij. Net als Jip bij Janneke en Zwarte Piet bij Sinterklaas”, aldus Marco Oudshoorn (VVD).
Ook inspreker Erik Bennink van KaBoom Vuurwerk uit Gouderak volgt de lijn van Cazemier. ,,In de afgelopen jaren heeft onze branche samen met de overheid geïnvesteerd om de veiligheid te verhogen. Het aantal slachtoffers en schadegevallen gaat steeds verder omlaag.”
Cazemier hoopt in februari de financiële consequenties van een knalverbod voor lokale verkopers aan de politiek voor te leggen. Ook de ervaringen van de komende jaarwisseling komen dan aan de orde.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Nieuwbouw bij woonzorgcentrum Beth-San start mogelijk derde kwartaal 2022
Woonzorgcentrum Beth-San in Moerkapelle wordt komende jaren uitgebreid met zeventig zorgappartementen. Het is het sluitstuk van drie fasen van nieuwbouw. Als alles volgens plan verloopt, kan de bouw van de woningen in het derde kwartaal van 2022 beginnen. -
PREMIUM
Koken & eten Met dit slimme bord krijgen kinderen tussen 4 en 8 jaar makkelijker hun groente binnen
Een grote groenteproducent ontwikkelde een slim bord dat kinderen helpt meer broccoli, erwtjes en witlof te eten. In het bord zijn vijf trucjes verwerkt. -
PREMIUM
Middelbare scholen worstelen met coronabesmettingen, maar proberen zoveel mogelijk open te blijven
Dat het aantal coronabesmettingen onder tieners blijft stijgen, merken ook veel middelbare scholen in het Groene Hart. Sommige scholen hebben zoveel moeite om corona buiten te houden dat ze tijdelijk de deuren sluiten of overwegen dat te doen. -
PREMIUM
Groene Hart in... Dit is hoe Gouda naast kaas en stroopwafels ook bekend werd om zijn kaarsen
Gouda is bekend om kaas en stroopwafels, maar zeker ook om kaarsen. Hoe is dat laatste eigenlijk begonnen en hoe heeft dat zich ontwikkeld? En waar worden Gouda Kaarsen nu gemaakt? -
eigen tuin eerst Tijd om de wilgen te knotten: zo doe je dat
Een geknotte boom ziet er prachtig uit. Als de grond niet bevroren is, kun je wilgen nu planten. En kortwieken. Tuingoeroe Romke van de Kaa helpt je op weg.
-
Waddinxveen wacht op betaling van dwangsom door eigenaar van verloederd bedrijfspand
Waddinxveen wacht nog steeds op de betaling van een dwangsom van drie ton door de eigenaar van het verloederde Eminent-bedrijfspand aan de Staringlaan. -
PREMIUM
Hoezo crisis? Coffeeshops in Groene Hart doen juist goede zaken: ‘Blowen gezonder dan alcohol drinken’
Niet naar de kroeg, geen feestjes en geen evenementen: dan maar thuis een jointje opsteken. Eigenaren van kroegen en restaurants houden het hoofd amper boven water in de coronacrisis, maar coffeeshops bleven afgelopen jaar ‘gewoon’ open. Pieken zij qua bezoek en omzet? Keiharde cijfers zijn er niet, maar ‘de zaken gaan goed’. -
PREMIUM
Zo veranderen jouw arbeidsvoorwaarden in 2021
De coronacrisis heeft ervoor gezorgd dat we meer dan ooit thuiswerken. Dat heeft óók gevolgen voor ons loonstrookje en de secundaire arbeidsvoorwaarden die werkgevers willen bieden. Wat verandert er in 2021? En wat voor invloed heb je daar als werknemer zelf op?
In samenwerking met indebuurt Gouda