Volledig scherm
Tarik Ibn Ali © Facebook

Prediker Ibn Ali uitgeleverd aan Spanje als verdachte van radicalisme

Prediker Tarik Ibn Ali moet in Spanje terechtstaan voor zijn mogelijke rol in het radicaliseren van jonge mannen en het verspreiden van het gedachtegoed van IS. Engeland - waar Ibn Ali momenteel woont - heeft het uitleveringsverzoek vanuit Spanje gehonoreerd.

De uitlevering staat gepland op 26 september, en is een gevolg van een langdurig onderzoek van de Spaanse justitie, die heeft vastgesteld dat Tarik Ibn Ali een radicaliserende rol heeft gehad op een groep jonge mannen.

Quote

De manier waarop hij zijn 'kennis' overbrengt is eerder clownesk. Maar onrecht is onrecht.

Yassine Channouf, Belgische journalist

De Spaanse politie begon in 2015 met een onderzoek naar Ibn Ali, toen video's opdoken waarin hij een jonge moslim uit Spanje zou hebben aangemoedigd om naar Syrië te gaan. Ook zou de prediker rond die tijd het eiland Mallorca hebben bezocht om een IS-celgroep op te richten waarvan hij tevens geestelijk leider werd.

Gouda

Ibn Ali - die een Belgisch én Marokkaans paspoort heeft - bezocht Gouda de laatste jaren veelvuldig , zoals tijdens benefietavonden voor de nieuwe moskee El Wahda - die er uiteindelijk niet is gekomen - en later MIV Assalam in de stad. Ook was hij recent te gast in de moskee in Boskoop.

Hoewel het uitleveringsverzoek inmiddels is gehonoreerd, is op internet nog altijd een petitie gaande om Ibn Ali - echte naam Tarik Chadlioui - vrij te pleiten en zijn gang naar Spanje te voorkomen. Inmiddels hebben 1480 mensen die ondertekend.

Tekst loopt door onder de foto

Volledig scherm
Youtube still © RV

Simplistisch

Ook op andere sociale mediakanalen gaan stemmen op om Ibn Ali vrij te laten, zelfs van mensen die bepaald geen fan van hem zijn, zoals de Belgische journalist Yassine Channouf.

,,Tarik Ibn Ali en ik zullen het zelden over iets eens zijn. Zijn gedachtegoed is simplistisch en conservatief. De manier waarop hij zijn 'kennis' overbrengt is eerder clownesk. Maar onrecht is onrecht. Als iemand onrecht wordt aangedaan dan moet dat aangekaart worden. De man heeft in de verste verte niets met IS te maken of een of andere gewapende strijd. Waarom blijft men hem dan linken aan die terroristische organisatie?''

Ibn Ali werd de laatste jaren door heel Europa heen veelvuldig ingezet als fondsenwerver. Moskeebesturen nodigden hem graag uit, veelal vanwege zijn charisma en vlotte babbel, waardoor mensen vaak ruimhartig de portemonnee trokken bij benefietbijeenkomsten voor nieuwe moskeeën of goede doelenacties voor Syrische vluchtelingen.

In samenwerking met indebuurt Gouda