Volledig scherm
MooiMekkerland. Archieffoto © Pim Mul

Provincie weigert ontheffing voor MooiMekkerland in Stolwijk

Zuid-Holland weigert een ontheffing te verlenen voor het legaliseren van de nieuwe geitenstal van MooiMekkerland aan de Koolwijkseweg in Stolwijk. Het huidige aantal geiten (2568) is niet in overeenstemming met het bestemmingsplan en moet worden teruggeschroefd naar 812.

In de brief aan het college van Krimpenerwaard verwerpt de provincie alle argumenten van de gemeente voor legalisering. ,,De juridische basis ontbreekt.” Zuid-Holland wijst erop dat de grond bestemd is voor ‘graasdierbedrijven’. 

Dat zijn agrarische bedrijven die afhankelijk zijn van grasland vanwege het beweiden van dieren. ,,Bij MooiMekkerland wordt geen weidegang toegepast. De bedrijfsvoering vindt in de gebouwen plaats. Uitbreiding van de bestaande geitenhouderij is om die reden niet toegestaan.”

Op het spel

Krimpenerwaard wil ontheffing verlenen, omdat het agrarische karakter van het buitengebied door MooiMekkerland zou worden verstrekt. Dat vindt de provincie geen reden. Het gemeentelijke argument dat bij afwijzing de continuïteit van MooiMekkerland op het spel staat, doet volgens de provincie bij deze ruimtelijke afweging niet ter zake. 

De provincie wijst op de gevaren voor de gezondheid van omwonenden in een straal van twee kilometer rond de melkgeitenhouderij. ,,Omwonenden lopen een verhoogd risico op longontsteking. De exacte oorzaak daarvan is nog niet duidelijk. Onder die omstandigheden vinden wij dat het belang van de volksgezondheid zwaarder moet wegen dan het belang van de betrokken ondernemer.’’

De gemeente kan tegen de weigering van de ontheffing in beroep gaan bij de rechtbank. Burgemeester Roel Cazemier en wethouder Leon de Wit zijn op vakantie en konden niet reageren. 

MooiMekkerland-eigenaar Gerben Verhoef geeft geen commentaar. Omwonende Jan Sanders spreekt van ‘terechte weigering van de omgevingsvergunning’.

✉ Elke ochtend up-to-date met het laatste nieuws uit Gouda en omstreken?
Schrijf je hier in!

 WhatsApp ons!

Heb jij een nieuwstip of opmerking? Stuur ons een bericht op 06-52470195

In samenwerking met indebuurt Gouda