Volledig scherm
PREMIUM
Theo Lamers in zijn voilière waar hij op een paar vierkante meter kanaries houdt en kweekt. © Peter Franken

Reeuwijkse kanariekweker weet dat ‘kampioen kweken jaren kost’

HartstochtEr gaat geen dag voorbij of Theo Lamers (73) uit Reeuwijk is wel met zijn kanaries bezig. Vooral de blanke mozaïek-kanaries, die mooie gele patronen hebben.

Quote

Je bent blij als je een mooie kanarie kweekt. Maar een niet zo mooie kanarie mag hier oud worden, hoor

Theo Lamers

De volière aan het begin van het volkstuinencomplex Noorderhout in Reeuwijk is maar een paar vierkante meter groot, maar Theo Lamers heeft niet meer ruimte nodig om zijn kanaries te kweken en groot te brengen. Aan de ene kant zitten de vogeltjes in een grote ruimte, waar ze rond kunnen vliegen. Aan de andere kant zijn een paar kooien, waar Lamers de paartjes bij elkaar zet waarvan hij verwacht mooie nakomelingen te krijgen. Bij elkaar zijn het soms wel dertig kanaries. De een met een nog mooier verenpatroon dan de ander. Namen geeft hij ze niet, want hij verkoopt regelmatig een paartje. ,,Natuurlijk ben je blij als je een mooie kanarie kweekt. Maar een kanarie die niet zo mooi is, mag hier oud worden, hoor.”

,,Al op mijn achtste had ik vogels. Mijn broer die een paar jaar ouder was dan ik, had ze al. Toen hij het huis uit ging, heb ik ze overgenomen. Ik ben net als iedere kleine jongen begonnen met zebravinkjes. Dat zijn makkelijke vogels.”

,,Wat er zo leuk is aan het houden van vogels? Daarvoor moet je ze eens beet houden. Ze zijn klein en zacht en ze fluiten mooi. Iedereen vindt vogels mooi en houdt van het fluiten. Ik heb nu al jaren voornamelijk kanaries. Kanaries hebben allerlei mooie kleuren. Zelf vind ik de blanke mozaïek-kanaries het mooiste. De mannetjes zijn goed te onderscheiden van de poppen (vrouwtjes, red.). De vrouwtjes hebben een kleine gele streep bij de ogen en op de borst. De mannetjes hebben meer geel om de snavel en extra geel bij de vleugels. Het is natuurlijk de kunst om de kanaries met de mooiste kleuren bij elkaar te zetten om nog mooiere kanaries te krijgen."

In samenwerking met indebuurt Gouda