Reeuwijkse Plassen duizenden palingen rijker

VIDEOEr moest van tevoren nog een gat in het ijs gemaakt worden, maar daarna konden de 80.000 jonge palingen geplaatst worden in het water van de Reeuwijkse Plassen.

Volledig scherm
Wijnand van Rees en visser Wijnand Kruijt (pet) hebben vandaag pootaal uitgezet in de 's Gravenbroekseplas. © Pim Mul

Vissers van coöperatie De Schakel - die elk jaar palingen uitzet in het gebied - zetten maar liefst 200 kilo aan kleine visjes uit. Dit gebeurde gisterochtend op vijf verschillende locaties in het plassengebied, onder meer aan de s’ Gravenbroekseweg, Twaalfmorgen en aan de Korte Dijk. Ook in plas Gravekoop werd zo’n honderd kilo uitgezet. ,,Het is erg goed gegaan’’, blikt een tevreden Wijnand van Rees van coöperatie De Schakel terug.

Dit keer zetten de vissers voor het eerst sinds jaren de pootaal uit. Dat is een iets grotere paling van ongeveer vijftien centimeter. Reeuwijk is een geliefde plek voor de palingvangst.

In het voorjaar krijgt het plassengebied er opnieuw jonge palingen bij. Dan gaat het om de doorzichtige glasaal. Deze zwemmen vanaf de Sargassozee naar de kust van west-Frankrijk, waar ze gevangen worden. Met de komst van 80.000 extra vissen komt de palingstand in Reeuwijk weer op een goed aantal.

In samenwerking met indebuurt Gouda