Volledig scherm
PREMIUM
Reeuwijker Rutger van Bennekum is international in box lacrosse. © Pim Mul

Rutger van Bennekum staat in de NK-finale box lacrosse: 'Geen vlinders vangen'

Reeuwijker Rutger van Bennekum (36) staat zondag met zijn team in de finale van het NK box lacrosse 2020. De sport is nog vrij onbekend in Nederland, maar wordt steeds populairder. Van Bennekum was na één training al verkocht.

Quote

Wij waren vroeger een echte hockeyfami­lie

Rutger van Bennekum , Finalist NK box lacrosse 2020

Hij heeft zijn lacrosse-uitrusting meegenomen, waaronder de karakteristieke stick met een netje eraan. Grinnikend: ,,Als ik daarmee in de stad loop, krijg ik geheid commentaar. 'Ga je vlinders vangen?' Nou, als je iets niet doet bij lacrosse, is het vlinders vangen. We zien er ongeveer uit als ijshockeyers, maar dan zonder schaatsen.”

Lacrosse is en full-contact sport, legt hij uit, vandaar de omvangrijke uitrusting. De spelers dragen helmen met gezichtsbescherming, handschoenen en diverse bodyprotectors. Van Bennekum komt uit een sportief nest. ,,Wij waren vroeger een echte hockeyfamilie. Al heb ik zelf ook jaren gevoetbald, bij Olympia in Gouda. Later ben ik gaan hockeyen, eerst in Reeuwijk en later eerste klasse in Gouda.”

Die hockeyervaring kwam goed van pas bij lacrosse. ,,Het inschatten van de snelheid van de bal, met de stick naar de bal toe gaan, loopvermogen, die elementen komen overeen."

In samenwerking met indebuurt Gouda