Volledig scherm
Gouderakker Sander Baks hoorde vandaag het goede nieuws. © Sandra Zeilstra

Sander (18) uit Gouderak kan feestvieren, want hij is geslaagd

Sander Baks (18) uit Gouderak is een bekende verschijning in zijn dorp en hij krijgt dan ook heel wat felicitaties voor het behalen van zijn havo-diploma.

De motorisch beperkte leerling van het Antoniuscollege in Gouda neemt ze blij in ontvangst. Hoewel hij direct na de examens vertrouwen had in een goed resultaat, begon het vandaag op de dag van de uitslag toch te kriebelen. „Je weet het maar nooit, maar de vrees bleek ongegrond. Ik heb een prachtige lijst zonder onvoldoendes.’’

Behandelingen

Quote

Je weet maar nooit, maar de vrees bleek ongegrond. Ik heb een prachtige lijst zonder onvoldoen­des

Sander Baks, toen het op de dag van de uitslag toch even begon te kriebelen

Sander Baks knokt zijn hele leven al voor zijn gezondheid. Hij werd drie maanden te vroeg geboren en liep door zuurstofgebrek een hersenbeschadiging op. De Gouderakker onderging vele zuurstofbehandelingen en reisde talloze keren naar Slowakije voor de zogeheten Adeli-therapie. In twee of drie weken werd dan zijn hele lichaam intensief behandeld en geactiveerd, waarbij zijn spieren soepeler werden. Het doel ervan was vergroeiingen met veel pijn te voorkomen.

Ook hoopte Sander dat hij door de behandeling ooit zelfstandig zou kunnen lopen. „Die laatste wens is helaas niet uitgekomen, maar verder gaat het goed met me.’’

Het hele dorp leeft al jaren met hem mee en maakte de dure behandelingen in Slowakije mede mogelijk. Zo werden diverse sponsorlopen gehouden waarmee tienduizenden euro’s werden ingezameld. Ook was er een erwtensoepactie, waarbij in Gouderak huis aan huis snert voor Sander werd verkocht.

Studeren

De 18-jarige Gouderakker gaat na de zomervakantie studeren in Amsterdam. „Ik ga de hbo-opleiding Cyber Security doen’’, meldt hij trots.

Vooralsnog blijft hij wel in Gouderak wonen, het dorp waaraan hij gehecht is en dat zo veel voor hem heeft betekend. Eerst maar eens ontspannen en feestvieren, want dat heeft hij met het behalen van zijn havo-diploma wel verdiend.

✉ Elke ochtend up-to-date met het laatste nieuws uit Gouda en omstreken?
Schrijf je hier in!

 WhatsApp ons!

Heb jij een nieuwstip of opmerking? Stuur ons een bericht op 06-52470195

In samenwerking met indebuurt Gouda