Schaatser Tom den Heijer heeft boeiend weekend: eerst in het witte pak, dag later in vol Thialf

regiosportSchaatser Tom den Heijer werkt komend weekeinde een dubbel programma af. Zaterdag rijdt de Gouwenaar bij de beloften een marathon in het witte pak, als leider van het jongerenklassement. Zondag komt hij in een vol Thialf tijdens het World Cup Kwalificatietoernooi in actie op de massa-start.

Het is even stil, voordat Tom den Heijer antwoord geeft op de vraag waar hij het meest naar uitkijkt. Want rijden in het witte pak tijdens de KPN Marathon Cup is een primeur, maar deelnemen aan de massa-start tijdens het World Cup Kwalificatietoernooi is ook niet onaardig. 

Volledig scherm
Gouwenaar Tom den Heijer schaatst zaterdag in Deventer en zondag in Heerenveen. © Privéfoto

,,Zaterdag is wel het belangrijkst’’, antwoordt de rijder van Team Groenehartsport dan. ,,Zondag is vooral een wedstrijd om van te genieten. Ik ben reëel genoeg om te erkennen dat er wel zeker tien jongens echt veel sneller zijn.’’

Afgelopen zaterdag in de KPN Marathon Cup waren in de beloftendivisie maar twee rijders sneller dan Den Heijer. In een tumultueuze slotfase, waarbij de race na een valpartij werd stilgelegd, sprintte hij na de herstart naar de derde plek achter Harm Visser en Ruud Slagter. 

Na zijn vijfde plek in Amsterdam was dat voor Den Heijer voldoende om het witte pak over te nemen van Alphenaar Wabe de Rooij. ,,In de bocht kwam ik nog onderdoor bij de jongen die als tweede eindigde, maar hij was toch sneller'', blikte Den Heijer terug. 

Zijn derde plek was een evenaring van zijn beste resultaat in de beloftendivisie. Eerder greep hij in december 2017 al eens brons, eveneens op het ijs van De Uithof in Den Haag. 

,,Eigenlijk wilden we als ploeg rijden voor het klassement van Roel Boek. Hij kon het oranje leiderspak overnemen. We controleerden de wedstrijd en de sprinttrein, waar we veel op hebben getraind, liep goed. Totdat de race na een valpartij werd stilgelegd. Na de herstart zaten we nog met twee jongens voorin. In het algemeen klassement staan we nu op de plekken twee en drie. De top drie staat binnen vier punten van elkaar.''

Massa-start

Hoewel zijn derde plek past in zijn doelstelling om dit seizoen vaker om de prijzen mee te doen, hecht Den Heijer nog niet te veel waarde aan zijn leidende positie in het jongerenklassement. ,,Het is natuurlijk wel leuk om in het witte pak te mogen rijden, maar we zijn pas twee wedstrijden onderweg en in totaal zijn er voor de beloften twaalf wedstrijden in de KPN Marathon Cup.''

Den Heijer gelooft dat zijn goede vorm te danken is aan zijn focus op de massa-starts. ,,Die zijn zestien ronden en het gaat iets sneller. Dat past wel bij mij. Daarom heb ik de afgelopen tijd veel getraind op de eindsprint, veel op snelheid en fietsen voor mijn conditie'', vertelt de Gouwenaar. 

In het nog prille schaatsseizoen startte hij in twee van de drie wedstrijden van de nationale massa-startcompetitie en plaatste zich op die manier voor komende zondag, wanneer in Thialf wereldbekertickets te verdienen zijn. ,,Live op televisie en in een vol Thialf'', kijkt Den Heijer enthousiast vooruit. ,,Het mooie aan de marathon vind ik het kapot gaan, op de massa-start ligt de snelheid hoger en rij je met de snelste mannen van Nederland. Ook gaaf.''

✉ Elke ochtend up-to-date met het laatste nieuws uit Gouda en omstreken?
Schrijf je hier in!

Whatsapp WhatsApp ons!

Heb jij een nieuwstip of opmerking? Stuur ons een bericht op 06-52470195

In samenwerking met indebuurt Gouda