Volledig scherm

Schadeclaim voor Gouda over niveau van waterpeil

Moet de gemeente Gouda opdraaien voor de waardedaling van een woning als gevolg van een daling van het grondwaterpeil? Marcel Heethaar van de Wethouder Venteweg vindt van wel en claimt een bedrag van 10.000 euro.

Marcel Heethaar heeft zijn woning pas verkocht en de koper heeft funderingsonderzoek laten doen. De uitslag - een lage grondwaterstand en daardoor schade aan funderingshout - gaf reden tot heronderhandelingen. Verkoper Heethaar moest uiteindelijk akkoord gaan met een korting van 10.000 euro op de koopsom. Dat geld wil Heethaar terug van de gemeente omdat hij vindt dat die de afgelopen jaren  onvoldoende inspanningen heeft verricht om  het grondwaterpeil op zijn deel van de Wethouder Venteweg te herstellen. "Wij willen het bedrag voor 15 augustus gestort zien op onze rekening. Als de gemeente hierin niet tegemoet komt, zijn wij genoodzaakt de zaak in handen te geven van onze jurist'', zegt Heethaar.  

Mis

De daling zou zijn opgetreden na  de herinrichting van de weg in 2006.  Hans Smit van Smit en Zn., dat het funderingsonderzoek uitvoerde, bevestigt dat er wat mis is met het grondwaterpeil op een deel van de Venteweg. "We hebben ook onderzoek gedaan op nummer 65, een voormalige bakkerij. Daar is sprake van hetzelfde probleem. Ik denk dat het voor meer panden geldt, waarschijnlijk door de aanpak van de riolering.'' Volgens Marcel Heethaar staan de palen inmiddels meer dan 25 centimeter droog. Als dat lang aanhoudt, kunnen ze gaan rotten. Volgens Smit staan de huizen niet direct op instorten. "Het effect treedt pas op na een jaar of tien droogstaan.''

Stoep

Buurvrouw Marlies Koman weet niet hoe het met de palen onder haar woning is gesteld. "We hebben daar eigenlijk nooit op gelet, maar vorige week is wel onze stoep in het pad naast het huis verzakt. Dat zal ook wel met het grondwaterpeil te maken hebben.'' Marlies Koman snapt de actie van haar buurman wel. "10.000 euro is best veel geld. En als dat dan komt door nalatigheid van de gemeente...'' Buurvrouw Janke de Wit maakt zich geen zorgen. "We hebben drie jaar geleden onderzoek laten doen. Toen was het bij ons nog goed. In Gouda is de grond toch gewoon bagger.'' De gemeente Gouda wil op dit moment nog niets zeggen. Ze wil Heethaar eerst zelf  een reactie geven.

In samenwerking met indebuurt Gouda