Volledig scherm
Scheidsrechtersfluitje, foto ter illustratie. © anp

Scheidsrechter mishandeld bij duel tussen Moordrecht en Donk: ‘Choquerend en walgelijk’

De vlam sloeg in de pan, zaterdagmiddag, bij een jeugdwedstrijd tussen 13- en 14-jarige spelers van vv Moordrecht en sv Donk. Een scheidsrechter uit Moordrecht werd geschopt en geslagen, nadat de situatie escaleerde toen hij een gele kaart gaf aan een Donk-speler die commentaar had op zijn beslissing. ,,Het is walgelijk en choquerend wat ik heb gezien.”

Quote

Met dit soort incidenten is deze sport, zonder drastische maatrege­len, reddeloos verloren

Scheidsrechter Remko Roest

Wat er precies is gebeurd, is nog onduidelijk, maar voetbalbond KNVB neemt het incident hoog op. De aanklager van de voetbalbond - vergelijk hem met een officier van justitie - doet onderzoek.

Remko Roest, een scheidsrechter van de voetbalbond, was getuige van het voorval omdat hij een latere wedstrijd van vv Moordrecht moest fluiten. Voor de KNVB heeft hij een rapport opgemaakt naar aanleiding van het incident. ,,Het is walgelijk en choquerend wat ik heb gezien. En ik heb al best wat meegemaakt”, zegt Roest. Zelfs is hij precies een jaar geleden - ook uitgerekend tijdens de Week van de Scheidsrechter - bedreigd door publiek en spelers en moest hij onder begeleiding naar zijn auto.

De belaagde scheidsrechter, een vrijwilliger van vv Moordrecht, wil anoniem blijven. Zijn kant van het verhaal wil hij niet in de krant. Dat zou de zaak schaden die de KNVB opbouwt. Wel zegt hij ‘geschrokken’ te zijn. ,,Door dit soort tuig dat geen opvoeding heeft gehad, laat ik mij niet van de wijs brengen. Er kwam zoveel adrenaline vrij: ik wilde er vol ingaan, maar mijn verstand won het en ik ben gewoon weggelopen”

Door het lint

Ook sv Donk zit met het incident in zijn maag. De training voor de zogenoemde ‘jeugdploeg onder de 15 jaar’ gaat vanavond niet door. ,,Wij willen weten wat er bij de wedstrijd is gebeurd. Van de spelers, de ouders en de begeleiding. Niet op grote lijnen, maar tot in detail”, zegt Frank Arts, voorzitter van de juniorencommissie van SV Donk.

Zelf was Arts niet bij de bewuste wedstrijd aanwezig ,,Als je zo’n verhaal hoort: dat kan echt niet. Ik kan mij bijna niet voorstellen dat iemand zo door het lint gaat, alleen om een gele kaart.” Arend van den Heuvel, verantwoordelijk voor de jeugdzaken bij vv Moordrecht, wil geen commentaar geven om de relatie met sv  Donk ‘clean te houden’. Interim-voorzitter Ton Ledegeld van vv Moordrecht was maandag onbereikbaar.

Clean

Naar buiten treden met zijn verhaal wil de Boskoopse KNVB-scheidsrechter Roest juist wel. ,,Wat betreft bestrijding van geweldsdelicten zijn we niet veel opgeschoten in een jaar tijd. Het zal vast en zeker ‘in het belang van het onderzoek zijn’ dat ik nu niet in details treed. Maar ik wil wel kwijt dat dit soort excessen nooit verzwegen mogen worden. Ook jongens tot 15 jaar die een scheidsrechter schoppen en slaan moeten hard worden aangepakt. Op deze wijze, zonder drastische maatregelen, is deze tak van sport reddeloos verloren.”

De scheidsrechter uit Moordrecht weet nog niet of hij aangifte gaat doen. Eerst wil hij weten wat de uitkomst is van het KNVB-onderzoek. ,,Door er met Jan en alleman over te praten, heb ik het een plekje kunnen geven. Zondag heb ik gewoon een wedstrijdje gefloten, en dat doe ik volgende week ook weer.”

✉ Elke ochtend up-to-date met het laatste nieuws uit Gouda en omstreken?
Schrijf je hier in!

Whatsapp WhatsApp ons!

Heb jij een nieuwstip of opmerking? Stuur ons een bericht op 06-52470195

In samenwerking met indebuurt Gouda