Volledig scherm
PREMIUM
De vmbo-afdelingen van het Schoonhovens College en Gemini College uit Lekkerkerk ontvangen samen 2,5 miljoen euro van de overheid om hun techniekonderwijs te versterken. © VidiPhoto

Scholen ontvangen 2,5 miljoen euro voor techniekonderwijs

De vmbo-afdelingen van het Schoonhovens College en Gemini College uit Lekkerkerk ontvangen tussen 2020 en 2024 samen in totaal 2,5 miljoen euro van de overheid om hun techniekonderwijs te versterken. Met deze financiële impuls moeten scholen, regionale opleidingscentra en bedrijven beter gaan samenwerken. 

Daarbij horen stages, investeringen in moderne apparatuur, scholing van docenten en maatwerk tijdens de opleiding. Onderwijsminister Arie Slob wil daarmee vacatures bij bouwbedrijven, in de metaal- en installatiebranche vervullen. Deze sectoren vergrijzen snel en snakken naar nieuw bloed.

Slob trekt ruim 100 miljoen uit voor het stimuleren van het beroepsonderwijs in Nederland. Het Schoonhovens College telt 117 leerlingen die technisch onderricht krijgen in de derde en vierde klas. Het Gemini College heeft 37 leerlingen voor het profiel Media, Vormgeving en ICT. Om over de rijksbijdrage te kunnen beschikken hebben het Schoonhovens College en het Gemini College een uitgebreid regioplan opgesteld, dat de komende jaren dient als kompas.

 Het voornaamste doel is om leerlingen te motiveren hun opleiding op het mbo te vervolgen om hem of haar op de juiste werkplek te krijgen. Vestigingsdirecteur Leen Prins van het Schoonhovens College heeft inmiddels ervaring met gesubsidieerde overheidsprojecten. ,,Tussen 2007 en 2010 hebben we met ‘De school naar buiten’ diverse bedrijven bezocht, leermeesters geraadpleegd en lessen in de praktijk gehad. Dat heeft onze ogen geopend. Scholen en bedrijven zagen in dat ze elkaar nodig hadden. Het heeft ons veel opgeleverd, want we werken nu samen met ruim honderd regionale bedrijven.’’

In samenwerking met indebuurt Gouda