Volledig scherm
Wethouder Hilde Niezen meerijdend op een vuilniswagen bij de inzamelronde restafval in Bloemendaal in Gouda © AD

‘Slecht nieuws’. Afvalstoffenheffing Gouda met 45 euro omhoog

De nieuwe manier van afvalinzameling zou Gouwenaars een lagere afvalstoffenheffing opleveren. Door stijgende verwerkingskosten ziet de gemeente zich echter genoodzaakt de heffing volgend jaar met 45 euro per huishouden te verhogen, tot gemiddeld 299 euro.

Dus betaalt de Gouwenaar volgend jaar 9 euro meer dan in 2016, voor Afval Scheiden Loont werd ingevoerd. ,,Het is slecht nieuws’’, erkent wethouder Hilde Niezen (GroenLinks) ,,Ik begrijp dat het lastig uit te leggen is omdat het met het afval scheiden in Gouda super goed gaat. Zelfs veel beter dan verwacht. Ik kan het echter niet mooier maken dan het is. Het is jammer.’’

De stijging van de kosten geldt voor alle gemeenten, zegt Niezen. ,,De verbrandingsbelasting voor restafval is enorm verhoogd. Daarbij komt dat de installatie in Amsterdam is weggevallen. Dat heeft een extra negatief effect op de prijzen. Daarnaast krijgen we ook nog eens minder geld voor ons papier en plastic.’’ Voor Gouda geldt dat de verwerkingskosten met 970.000 euro toenemen, terwijl de inkomsten voor papier, glas en verpakkingsmateriaal met 150.000 euro dalen.

Scheiden

Quote

We hebben afgespro­ken dat we alle kosten die we voor afval maken, door de heffing dekken

Hilde Niezen

Niezen wijst er op dat de nieuwe manier van afval scheiden, heus wel helpt in het beteugelen van de kosten. ,,Zonder Afval Scheiden Loont zou het tarief  volgend jaar 334 euro zijn.”

Met de 45 euro zijn de Gouwenaars er overigens waarschijnlijk nog niet. Niezen stuurt voorstellen naar de raad om de huidige afvalinzameling te verbeteren. Dan gaat het om andere kleppen op de gft-containers en het ombouwen van restafvalcontainers naar containers voor plastic. Ook wil ze de Gouwenaars extra gaan informeren over het hoe en waarom van scheiden. 

Neemt de gemeenteraad de voorstellen over, dan wordt de afvalstoffenheffing met nog eens 3,50 euro verhoogd. ,,Natuurlijk zou je dat uit andere potjes kunnen dekken, maar we hebben afgesproken dat we alle kosten die we voor afval maken, door de heffing dekken.’’

✉ Elke ochtend up-to-date met het laatste nieuws uit Gouda en omstreken?
Schrijf je hier in!

Whatsapp WhatsApp ons!

Heb jij een nieuwstip of opmerking? Stuur ons een bericht op 06-52470195

In samenwerking met indebuurt Gouda