Volledig scherm
© Frank de Roo

‘Snelweg bij Gouda na verbreding nog niet veiliger’

De voorgestelde variant voor de verbreding van de A20 tussen Nieuwerkerk en Gouda maakt de situatie bij het Gouwe- aquaduct straks nog niet veiliger. Het wordt ‘complexer en risicovoller’.

Dit concludeert de onafhankelijke groep deskundigen die de milieu-effectrapportage opnieuw heeft bekeken en hierover advies heeft uitgebracht aan verkeersminister Cora van Nieuwenhuizen (VVD). ,,De verbreding is er om de doorstroming te bevorderen en de verkeersveiligheid te verbeteren. Volgens ons onderzoek ontstaat er echter een nieuw veiligheidsprobleem’’, zegt woordvoerder Sjoerd Harkema van de Commissie voor de milieueffectrapportage.

Complex

Na veel wikken en wegen heeft het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat vorig jaar een voorkeur uitgesproken voor een verbreding van de snelweg A20 tussen Nieuwerkerk en Gouda van twee naar drie rijstroken. Automobilisten moeten straks bij het Gouwe-aquaduct weven met het verkeer dat vanaf Den Haag over de A12 komt. De Commissie m.e.r. zegt daarover: ,,Vanuit het oogpunt van de verkeersveiligheid ligt de oplossing bij het Gouwe-aquaduct niet voor de hand. De toename van de complexiteit leidt naar verwachting tot een nieuw knelpunt.’’

,,Door de verbreding is er geen vluchtstrook meer en verkeer uit Den Haag moet straks drie rijstroken oversteken om bij de afslag Gouda te komen. Daarbij kan sprake zijn van grote snelheidsverschillen tussen het verkeer op de A12 en de A20. Bovendien komt het verkeer uit Rotterdam vanuit een bocht en moet het iets de hoogte in.’’

Duidelijk

De minister bepaalt uiteindelijk hoe de verbreding van de A20 wordt uitgevoerd. ,,Maar die keuze moet wel duidelijk te volgen zijn’’, geeft de commissie aan. Ze adviseert daarom die beter te onderbouwen. ,,Mocht de minister bij haar keuze blijven, dan moet ze vooral het verbeteren van de verkeersveiligheid extra aandacht geven.’’ Een van de mogelijkheden hiervoor zou het aanpassen van de maximumsnelheid zijn. 

Up-to-date blijven van het laatste nieuws uit Gouda en omgeving? Schrijf je in voor de dagelijkse nieuwsbrief.

In samenwerking met indebuurt Gouda