Volledig scherm
Wisja Pannekoek met zijn mobiel in de polder in het Groene Hart. © Frank de Roo

Spoeddebat over voortbestaan coalitie Krimpenerwaard

Het college van Krimpenerwaard heeft zijn controversiële raadsvoorstel waarin het voorstelt te lobbyen voor een nieuwe oeververbinding richting Ridderkerk aangepast, maar daarmee is de kou nog niet uit de lucht. 

Maandag wordt een spoeddebat gehouden over het voortbestaan van de coalitie na het vertrek van raadslid Wisja Pannekoek (VGBK).

B en w wil nog steeds als wisselgeld voor de aanleg van een brug tweehonderd hectare groen opofferen voor woningbouw. Aanvankelijk was deze nieuwbouw gepland tussen Krimpen aan de Lek en buurgemeente Krimpen aan den IJssel. In het nieuwe voorstel laat het college het in het midden waar de nieuwe huizen moeten komen. In de Rotterdamse regio wordt in het kader van het landelijke Meerjarenprogramma Infrastructuur, Ruimte en Transport (MIRT) meerdere nieuwe oeververbindingen onder de loep genomen. Het college van Krimpenerwaard vraagt de raad om toestemming om te lobbyen voor een brug over de Nieuwe Maas. 

Toekomst

Dinsdag praat de raad over het voorstel. In de commissievergadering plaatsten alle oppositiepartijen al de nodige vraagtekens bij het plan. ,,Een megalomaan project. Wij zullen ons met hand en tand verzetten tegen het verkwanselen van onze mooie polder”, stelde raadslid Pieter Neven (SGP). Een online petitie van de PvdA is binnen een paar dagen tijd al door ruim 2.000 mensen getekend.

Voor Pannekoek was het voorstel aanleiding om uit VGBK te stappen en als eenmansfractie verder te gaan. Daardoor kan de coalitie van Gemeente Belang Krimpenerwaard (VGBK), VVD, ChristenUnie en D66 niet meer rekenen op een meerderheid in de raad. Op verzoek van politiek leider Willem Schoof (VGBK) bespreekt de raad maandagavond tijdens een extra ingelaste vergadering wat het vertrek van Pannekoek gaat betekenen voor de toekomst van de coalitie.

Up-to-date blijven van het laatste nieuws uit Gouda en omgeving? Schrijf je in voor de dagelijkse nieuwsbrief.

In samenwerking met indebuurt Gouda