Volledig scherm
Directeur Bas Koekoek van Sportpunt Gouda herkent weinig in de kritiek van de VGSO dat er vanuit zijn organisatie te weinig inhoudelijk met sportclubs wordt gesproken. © Pim Mul

Sportclubs balen van ‘fikse lastenverzwaring’

De Vereniging van Goudse Sportorganisaties (VGSO) beklaagt zich over een forse lastenverzwaring van sportclubs. Volgens een brief aan wethouder Jan-Willem van Gelder wordt het huren van accommodaties steeds onaantrekkelijker gemaakt.

Dat doet de VGSO uit de doeken in een brief aan de wethouder en de raad. Bestuurlid Ton Kooijman: „Het is niet zo dat de huren enorm stijgen en tóch is er sprake van een flinke lastenverzwaring. Zo konden verenigingen als de Goudse Reddingsbrigade en GZC Donk eerder gebruikmaken van alle faciliteiten van het Groenhovenbad. Dat zat bij de huur in. Nu moet daar aan alle kanten voor worden betaald. Dat leidt tot vele tienduizenden euro’s extra kosten in het jaar.”

Vervelend

Extra vervelend is het volgens Kooijman dat de verenigingen dat pas in een laat stadium hoorden. „De ledencontributies voor komend jaar zijn al vastgesteld, die pas je niet zo maar aan. Er zijn verenigingen die nu misschien wel schulden moeten aangaan. Wat veel wrevel oproept: niet één keer zijn zij benaderd voor een gesprek hierover.”

Quote

De crisis is voorbij, dus de noodzaak om te bezuinigen is een stuk minder groot

Bas Koekoek

In de brief waarschuwt de VGSO om de financiële bevoegdheden rondom de verhuur van sportaccommodaties niet in handen te geven van Sportpunt Gouda. Eerder was daar sprake van. „Laat het bij de gemeente, die het maatschappelijk belang van sport inziet, en geef het niet aan een commerciële speler.” Op dit punt lijkt de VGSO gelijk te krijgen. „Het college heeft inmiddels besloten om deze bevoegdheid niet over te dragen aan Sportpunt Gouda. Het huidige systeem werkt”, stelt een woordvoerster van de gemeente. Ook gaat de wethouder in gesprek met de genoemde verenigingen. „De tarieven zijn echter niet verhoogd.”

Directeur Bas Koekoek van Sportpunt Gouda herkent weinig in de kritiek van de VGSO dat er vanuit zijn organisatie te weinig inhoudelijk met sportclubs wordt gesproken.

Goede relatie

„Met de Goudse verenigingen in z’n algemeen, maar ook met de verenigingen die worden genoemd in de brief heeft Sportpunt Gouda een goede relatie en zijn er duidelijke afspraken gemaakt over de huur van accommodaties.”

Van lastenverzwaring is volgens hem geen sprake. „De crisis is voorbij, de noodzaak om te bezuinigen is daardoor juist een stuk minder groot.”

In samenwerking met indebuurt Gouda