Volledig scherm
Jelle Rietveld (links): ,,Twee parkeerplekken, meer neemt de gymboxx niet in beslag.'' © La Vie en Blonde

Sporten in de buitenlucht: eerste 'gymboxx' op GOUDasfalt geopend

Hip, ijzersterk en oerdegelijk. Dat is het idee van de gymboxx, een zeecontainer vol sportattributen die het mogelijk maakt om overal in de buitenlucht te sporten. Gouwenaar Jelle Rietveld (41) gelooft heilig in zijn vondst.

In de Rotterdamse haven stikt het ervan: de grote metalen dozen met twee deuren aan de voorkant, vol met bijvoorbeeld elektronica uit China. Maar omdat Nederland meer uit dat land importeert dan het over zee terugstuurt, verliest een deel van de containers zijn functie.

Zijn idee 'leende' fitnessondernemer Rietveld van Defensie. Die stuurt al langer containers met halters en rekken met soldaten mee op missie. Rietveld was jarenlang hondengeleider bij de politie, ME'er en agent te paard en op de motor.

Gymboxx BV knapt zeecontainers op en maakt er een opslag van voor sportattributen. Dat doet Rietveld met ondernemer Arthur Baars uit Leidschendam. Je gaat vervolgens niet sporten in de container, maar haalt de gewichten, klimtouwen, rekken en bokszakken eruit en gaat er buiten mee aan de slag. Rietveld: ,,In de frisse lucht, in de zon en uit de airco, daar ben ik van. De basis is een stalen doos, de sportmogelijkheden daaromheen zijn onbegrensd."

Topconditie

De containers kunnen een plaatsje krijgen op recreatieterreinen, maar ook bij bedrijven die hun personeel de kans willen bieden om fit te blijven.

Defensie- en politieafdelingen die in alle uithoeken van de wereld werknemers in topconditie moeten hebben, zijn ook geïnteresseerd volgens Rietveld. ,,Twee bedrijven hebben al een offerte aangevraagd voor een gymboxx bij hen op het industrieterrein", zegt Rietveld. ,,Zij hebben er behoefte aan om hun personeel gezond en vitaal te krijgen, en belastbaar voor het werk. Vier bedrijven willen eerst meer weten."

Wie de container wil gebruiken voor bedrijfsfitness moet rekenen op een prijs van 18.500 euro. ,,Bij bedrijven is het al vechten voor een parkeerplek. Een ruimte ombouwen tot fitnessruimte kost al een halve ton tot een ton. De kosten voor de sportmaterialen komen daar nog bij. Als ondernemer houd ik mij voor bedrijven ook bezig met vitaliteit. Vanuit die gedachte weet ik: het kan veel goedkoper, en lekker buiten.''

Er zijn ook genoeg bedrijven met een stukje grond. ,,De container kan een mooie uitbouw zijn voor een sportschool, of ideaal voor een personal trainer die zijn eigen plek wil. Defensie en politie hebben vele honderden hectare aan oefenterreinen. Een container misstaat niet in het landschap."

In Gouda, op GOUDasfalt, komen de eerste gymboxxen van Nederland te staan. Om precies te zijn een container van 10 voet (2,97 lang, 2.44 breed en 2,59 hoog) en een van 6 voet (te klein om in te staan). Een zeecontainer is standaard 20 voet groot. Gisteren verrichte sportwethouder Michiel Bunnik (CDA) de opening op GOUDasfalt.

Bootcamps

De trainingen verzorgt Rietveld samen met zijn vriendin Vanessa Emmel, die een eigen openlucht sportschool heeft. Rietveld: ,,Er komen verschillende soorten lessen, zoals crosstraininglessen, bootcamps, en bokslessen. Ik ben zo enthousiast over het idee dat ik mijn eerste afnemer ben. Bij de opening geven we drie trainingen, per keer voor veertien man. Die zitten alle drie vol. Alle tekenen zijn er dat dit een succes wordt."

✉ Elke ochtend up-to-date met het laatste nieuws uit Gouda en omstreken?
Schrijf je hier in!

 WhatsApp ons!

Heb jij een nieuwstip of opmerking? Stuur ons een bericht op 06-52470195

In samenwerking met indebuurt Gouda