Volledig scherm
Foto ter illustratie. © Peter Franken

Stads wonen en hippe bedrijven bij hefbrug

Waddinxveen wakker schudden, dat is het doel van het Sleutelkwartier, de nieuwe naam van het Brugcentrum en het ontmantelde winkelcentrum de Passage. Het doel: het gebied tussen het station en de hefbrug, met behoud van het dorpse karakter, meer leven inblazen.  

Rondom de Kerkweg-Oost en de Passage liggen nu zo’n tien braakliggende en rommelige sloopplekken. Waddinxveen heeft een metamorfose voor het gebied in petto die de komende vijf jaar moet worden gerealiseerd. De entree van het dorp moet een onalledaagse, sfeervolle plek worden voor stads wonen (150 tot 200 woningen), bedrijvigheid en vertier. Waar de fietsenmaker in een koffietent zit en je bij de hakkenbar ook een biertje kunt bestellen. Een broedplaats voor ambachtelijke creativiteit.

,,Ik ben daarover enthousiast”, zegt wethouder Kirsten Schippers (Weerbaar Waddinxveen), waarbij ze benadrukt dat de nieuwe ontwikkelingen geen concurrentie mogen worden voor het Gouweplein en de horecaboulevard langs de Gouwe.

Het Sleutelkwartier dankt zijn nieuwe naam onder meer aan zijn ligging. ,,In het gebied staat het raadhuis met een bestuurlijke sleutelfunctie, in het gemeentewapen zitten ook sleutels en de entree van Waddinxveen vormt een mobiliteitssleutel. Bovendien is de plek een verbindingssleutel tussen de horeca aan Nesse en het winkelhart Gouweplein”, legt gemeentelijk projectleider Robert Jan van den Brink uit.

In 2025 moeten de meeste plannen aan de westkant van de hefbrug zijn uitgevoerd. Zolang er nog niet wordt gebouwd denkt de wethouder aan gebiedspromotie met tijdelijke bloemenveldjes en tiny houses.

Doelgroep

Projectleider Van den Brink denkt dat het Sleutelkwartier een nieuwe doelgroep kan trekken. Het Gouwedorp kent volgens hem nu een meer behoudende leefstijl waar mensen de kat uit de boom kijken. ,,Daar is niets mis mee, alleen het Sleutelkwartier heeft potentie voor een andere doelgroep die nog zeer beperkt in Waddinxveen aanwezig is.”

Hij denkt aan een tikkie eigenwijze, zelfbewuste en onafhankelijke stadse inwoners tussen 25 tot 40 jaar. Mensen die naast hun gezin en werk genieten van een levendige woonomgeving en die avonturen willen aangaan.

PCW-raadslid Albert Kerssies ziet dat nog niet helemaal voor zich. ,,In het gebied ga ik altijd op zondag naar de Brugkerk. Passen kerkmensen ook in het Sleutelkwartier?”

Up-to-date blijven van het laatste nieuws uit Gouda en omgeving? Schrijf je in voor de dagelijkse nieuwsbrief.

In samenwerking met indebuurt Gouda