Volledig scherm
Wethouder Rogier Tetteroo (werk en inkomen, PvdA). © Yvonne Palsgraaf

Steuntje in de rug voor Goudse werklozen: miljoen euro van het rijk

Uitkeringsgerechtigden en jongeren uit de Goudse regio krijgen een opkontje van het rijk. Hun wordt de helpende hand geboden met een miljoen euro voor een arbeidsmarktproject. Het idee is dat gemeenten en bedrijven nauwer samenwerken, waardoor het eenvoudiger wordt om aan de bak te komen.

Quote

Per persoon kijken we naar de mogelijkhe­den voor opleiding. Dit is een prachtige kans op een mooie baan

Rogier Tetteroo, Wethouder

Hoewel de economie iets minder hard draait blijven werkgevers in Gouda, Waddinxveen, Bodegraven-Reeuwijk en Krimpenerwaard de komende jaren vermoedelijk nog kampen met moeilijk vervulbare vacatures. De arbeidsmarkt is volgens werkbedrijf UWV krap, en de werkloosheid laag. Toch zijn er nog steeds groepen waarvoor het lastig is om aan de bak te komen: werkzoekenden met een WW-uitkering en jongeren (tot en met 27 jaar).

Daarom doen gemeenten in de Goudse regio mee aan het actieplan Perspectief op Werk van het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid en Onderwijs Cultuur en Wetenschap. Vandaag worden daarvoor de handtekeningen gezet. Deze ministeries trekken in twee jaar 70 miljoen euro uit om diverse gebieden in het land aan te sporen om werk te maken van meer banen. Dat gebeurt in samenwerking met diverse bedrijven, de Mbo-raad en werkbedrijf UWV. 

Het project richt zich op sectoren in de omgeving van Gouda waarin de vacatures het meeste voor het oprapen liggen. Het gaat dan bijvoorbeeld om banen in de transport, logistiek, horeca, zorg, de ICT en installatiebranche.  Hoewel er voldoende vraag en aanbod is gaat het geregeld mis zodra deze partijen elkaar proberen te vinden. Dat heeft alles te maken met het probleem van de mismatch: werkzoekenden beschikken niet over kwalificaties die passen bij het aanbod van werkgevers. ,,Hier is volop werk”, zegt wethouder Rogier Tetteroo (werk en inkomen, PvdA). ,,Per persoon kijken we naar de mogelijkheden voor opleiding. Dit is een prachtige kans op een mooie baan.”

Ook vanuit het perspectief van bedrijven moet er wat veranderen, want in de wijde omgeving van Gouda lopen zij zoals het nu gaat geld mis. ,,De krapte op de arbeidsmarkt begint steeds meer werkgevers op te breken”, zegt Audrey Keukens, voorzitter van werkgeversorganisatie VNO-NCW, afdeling West. ,,In het onbenutte arbeidspotentieel zit dé oplossing voor het groeiende tekort aan arbeidskrachten.”     

✉ Elke ochtend up-to-date met het laatste nieuws uit Gouda en omstreken?
Schrijf je hier in!

 WhatsApp ons!

Heb jij een nieuwstip of opmerking? Stuur ons een bericht op 06-52470195

In samenwerking met indebuurt Gouda