Volledig scherm
© Thinkstock

Stoepkrijtverbod: wie bedenkt nou zoiets?

Vraag bij het nieuwsHet verbod op krijten op straat in Waddinxveen wordt opgeheven, zo meldde deze krant afgelopen week. Maar waarom was dit verbod er überhaupt?

In theorie zouden stoepkrijtende kinderen en kunstenaars een boete van 140 euro kunnen krijgen als ze zonder toestemming de straat bekrijten. Dat gaat binnenkort dus veranderen.

Het verbod is opgenomen in de Algemene Plaatselijk Verordening (APV). Iedere gemeente heeft een eigen APV, waarin de regelgeving op het gebied van openbare orde en veiligheid staat. Volgens artikel 2.42/2 (over plakken en kladden) van de APV van Waddinxveen is het nu nog verboden om zonder schriftelijke toestemming 'met kalk, krijt, teer of een kleur of verfstof enige afbeelding, letter, cijfer of teken aan te brengen of te doen aanbrengen'.

Waarom wordt het verbod geschrapt?

,,Op 14 april 2016 is de APV van Waddinxveen voor het laatst gewijzigd'', legt een woordvoerder van de gemeente Waddinxveen uit. ,,Om deze reden wordt het advies van de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) uit 2017 om het woordje 'krijt' uit de APV te schrappen, alsnog met deze wijziging meegenomen.''

Wat was de aanleiding voor de VNG om krijt uit de APV te schrappen?

In juli 2017 stuurde de VNG een brief aan haar leden over een wijziging van de model-APV: 'In de loop van 2017 is een aantal keren ophef ontstaan over wat in de pers het 'stoepkrijtverbod' is gaan heten.

Het beeld werd geschetst dat gemeenten handhavend optraden tegen krijtende kleuters en straatkunstenaars. Het lijkt er gelukkig op dat in de praktijk gemeentelijke handhavers het gezonde verstand hebben om te zien dat het niet de bedoeling is geweest om onschuldige vormen van stoepkrijten te verbieden.

De VNG heeft er desondanks wel voor gekozen om het woordje 'krijt' uit de model-APV te schrappen. Dit omdat naar de letter van de regel stoepkrijten inderdaad onder h et verbod viel, en omdat krijt meestal al na een paar dagen of één bui niet meer zichtbaar is en niet of nauwelijks schadelijk is voor het milieu.'

Waarom stond het verbod eerst überhaupt in de APV?

De VNG kon dit niet precies achterhalen. Tijdens de stoepkrijtophef in 2017 was een veelgebruikt argument van gemeenten dat het krijtverbod een wettelijke basis gaf om mensen ergens op aan te spreken, zoals bedrijven die stoepkrijt gebruikten om reclame te maken.

Dat is ook de reden waarom de gemeente Nieuwkoop in februari dit jaar heeft besloten om het verbod op krijten juist in stand te houden. ,,De handhavers hebben voldoende gezond verstand om in te zien dat het niet de bedoeling is onschuldige vormen van stoepkrijten te verbieden.''

In samenwerking met indebuurt Gouda