Volledig scherm
Foto ter illustratie © ANP

Straf geëist voor ongeluk met maaimachine

Een melkveehouder (56) uit Waarder heeft zich vandaag bij de Haagse rechtbank moeten verantwoorden omdat hij 2 oktober 2015 een fietsster zwaar verwondde op de Opweg in Bergambacht. 

Quote

Een volgende keer kan ik er beter achter blijven

Veehouder

Ze werd geschept door uitstekende delen van een maaimachine achter de trekker van de verdachte. Die haalde haar in terwijl dat niet kon. ,, Een volgende keer kan ik er beter achter blijven'', vindt de veehouder nu zelf ook. Hij hoorde een boete van 750 euro eisen, naast een voorwaardelijk rij-ontzegging van drie maanden.

Het slachtoffer is een 69-jarige vrouw uit Lekkerkerk. De fietster hield aan het ongeluk een gebroken pols over, en een lelijke scheurverwonding aan haar duim.

De aanklaagster noemt het ‘aanmerkelijk onvoorzichtig’ van verdachte dat deze tijdens het inhalen met de grote trekker ruim 40 kilometer per uur reed terwijl dat daar in die situatie niet raadzaam was. Ook was er volgens haar onvoldoende zicht op de fietsster (vanwege de reusachtige tractorwielen) die hij inhaalde. Daarom vond ze een straf op zijn plaats wegens schuld aan lichamelijk letsel.

Toch kreeg de verdachte ook nog complimentjes van de aanklaagster: ,,Ik vind het knap dat hij toegeeft dat hij een inschattingsfout heeft gemaakt”. Zij prees ook het feit dat de melkveehouder al anderhalve week na het ongeval bij de Lekkerkerkse op de stoep stond met een bos bloemen en een excuus. Bovendien heeft de verdachte, zodra zijn financiële situatie dit toeliet, een nieuwe maaier gekocht die niet uitsteekt. Verder stak de aanklaagster de hand in eigen boezem door te erkennen dat het Openbaar Ministerie de zaak te lang op de plank heeft laten liggen. Dat woog ze mee in haar strafeis.

Verdachte's advocate gaf toe: ,, Dit had nog veel slechter af kunnen lopen''. Maar toch hamerde zij erop dat haar client, die dagelijks met landbouwvoertuigen door de Krimpenerwaard rijdt, niet onoplettend en onvoorzichtig had gereden in strafrechtelijke zin: het was volgens haar een betreurenswaardig ongeluk waarvoor geen straf zou moeten volgen.

De rechtbank wijst vonnis op 10 oktober.

In samenwerking met indebuurt Gouda