Volledig scherm
© Sander Verrips

Streekproducten Krimpenerwaard op de kaart gezet

De Stichting Promotie Krimpenerwaard heeft een folder uitgebracht met daarin 37 streekproducten die in de gemeente gemaakt worden.

Volledig scherm
© Frank de Roo

Kaas

Kaasboerderij Hoogerwaard uit Ouderkerk maakt boerenkaas van rauwe melk zonde kleur- geur- en smaakstoffen. ,,Onze kaas wordt nog volgens een oud en traditioneel Gouds recept gemaakt'', zegt eigenaar Teus Hoogerwaard.

Het bedrijf aan de Lageweg maakt 10.000 kilo kaas per jaar en de soorten variëren van jonge tot kaas van vijf jaar oud en acht soorten kruidenkaas. Het bedrijf werkt met twee man en tachtig koeien. Volgens Hoogerwaard worden hun producten niet alleen gekocht door mensen uit de regio. ,,We hebben een eigen winkel en daarin wordt de helft van onze producten verkocht aan toeristen. Als er dan een tijd is met veel toeristen in onze buurt, kan de winkel helemaal volstaan.'' Daarnaast heeft de boerderij ook een webshop op de site hoogerwaard.info. Een groot deel van de kaas die hier besteld wordt, gaat naar Duitsland. Op dit moment is de kaasboerderij vooral bezig met het maken van kerstgeschenken.

Volledig scherm
© Frank de Roo

Sap

In boomgaard de Lekbongerd in Schoonhoven wordt appel- en perensap gemaakt van fruit uit eigen kweek. Het sap wordt gepasteuriseerd door een bedrijf in Breukelen. Dit betekent dat het een korte tijd tot 80 graden wordt verhit zodat het daarna twee jaar lang houdbaar is zonder dat het originele product beschadigd is.

Zo blijft een fles sap puur natuur zegt de eigenares van de boomgaard, Elize Rehorst. De sappen worden volgens haar verkocht zodat de boomgaard aan de Lekwijk West onderhouden kan worden. ,,Door de verkoop van de sappen kunnen we de kosten van het onderhouden van de boomgaard dekken zodat deze in de goede staat kan blijven waarin die al decennialang is.''

De eerste bomen werden al in 1939 geplant. De Lekbongerd produceert na een oogst 4.000 flessen sap die vooral bij lokale kaasboerderijen verkocht worden. Maar geïnteresseerden kunnen ze ook bestellen op de website delekbongerd.nl.

De 'Foodkaart' werd  in de Kaasboerderij Hoogerwaard in Lageweg uitgereikt aan wethouders Dilia Blok en Marco Oosterwijk. De folder bestaat voor een groot deel uit een landkaart van de gemeente Krimpenerwaard met daarop de 37 plekken aangestipt waar lokale producenten hun streekgebonden goederen maken. Dit varieert van melkproducten tot aan rivierkreeften en van ijs tot aan glutenvrij bier.

De 'Foodkaart' is een initiatief van de gemeente Krimpen aan den IJssel, gemeente Krimpenerwaard, Stichting Promotie Krimpenerwaard, de Rabobank en het Streekfonds. Arieke Mijnlieff van de stichting is blij met de folder. ,,We wilden de folder per se in december klaar hebben. Zo kon de folder nog mee in de kerstpakketten vol met streekproducten. Daarnaast komt de 'Foodkaart' op alle belangrijke toeristische plekken te liggen. Ook hebben alle gemeenten en bibliotheken de folder gekregen.''

In de ochtend voor de uitreiking van de folder werden er door jongeren van Stichting Dagbesteding kerstpakketten gemaakt van de streekproducten. De pakketten zijn op bestelling gemaakt voor vele ondernemers uit de gemeente.

In samenwerking met indebuurt Gouda