Volledig scherm
Foto ter illustratie, Oosthaven 56. © Pim Mul

Subsidie voor preventief onderhoud aan monumenten Goudse binnenstad

Gouwenaars die een monumentaal pand bezitten, kunnen aanspraak maken op subsidie voor preventief onderhoud. De gemeente heeft 150.000 euro beschikbaar gesteld om het erfgoed in stand te houden. 

Dat melden burgemeester en wethouders. De maatregel komt naast het subsidiepotje (twee maal 150.000 euro) dat speciaal is bestemd voor gevelherstel in aanloop naar Gouda’s 750ste verjaardag in 2022.

Eigenaren zijn sinds 2017 verplicht om hun monumentale pand te onderhouden. Met de nieuwe subsidieregeling wil de gemeente bevorderen dat een eigenaar zijn monument preventief onderhoudt. Dat moet voorkomen dat kostbare restauraties, groot onderhoud en cascoherstel noodzakelijk zijn.

Piekfijn

,,We hebben de afgelopen jaren veel ingezet op restauratie. Nu willen we meer het onderhoud stimuleren’’, zegt wethouder Thierry van Vugt (D66). ,,De subsidie is een prikkel. Het is niet zo dat we alle kosten voor het onderhoud overnemen en zo mensen belonen voor het feit dat ze geen onderhoud plegen.’’

Om de Goudse binnenstad er in 2022 piekfijn uit te laten zien, moeten een kleine driehonderd gebouwen worden opgeknapt, bleek al eerder uit een schouw. Met de 150.000 euro voor 2020 en 2021 hoopt Gouda te stimuleren dat naar schatting tweehonderd gevels worden aangepakt.

✉ Elke ochtend up-to-date met het laatste nieuws uit Gouda en omstreken?
Schrijf je hier in!

Whatsapp WhatsApp ons!

Heb jij een nieuwstip of opmerking? Stuur ons een bericht op 06-52470195

In samenwerking met indebuurt Gouda