Volledig scherm
Foto ter illustratie. © ANP

Tekort loopt op: Waddinxveen gaat op alle fronten bezuinigen

Het mes gaat in de subsidies aan verenigingen en instellingen in Waddinxveen. ,,Er zal op alle fronten maximaal bezuinigd moeten worden”, stelt VVD-raadslid Raymond Boer.  Dat is noodzakelijk vanwege de hoge kosten voor jeugdzorg. Zonder ingrijpen loopt het tekort op tot 3,3 miljoen euro per jaar. Het raadsdebat over de bezuinigingen duurde gisteragavond tot twee uur ‘s nachts.

Op verzoek van de voltallige raad zoekt de gemeente deze zomer uit op welke subsidies kan worden bezuinigd. Volgens de liberalen is Waddinxveen hieraan dit jaar 3,5 miljoen euro belastinggeld kwijt. Gebleken is dat een aantal subsidieontvangers een relatief hoog eigen vermogen heeft en zich niet houdt aan de subsidieverordening. De raad wil daar dan ook komend najaar inzicht in hebben om te kunnen ingrijpen.

Quote

Er zal op alle fronten maximaal bezuinigd moeten worden

Raymond Boer

Op voorstel van de VVD blijft een verhoging van de onroerende zaakbelasting (ozb), indien onontkoombaar, in deze collegeperiode (2018-2022) beperkt tot de inflatiecorrectie. PCW en CDA wilden helemaal geen verhoging, maar de PvdA/GroenLinks gaat ervan uit dat er voor volgend jaar geen sluitende begroting valt te maken zonder verhoging van de ozb. ,,Voor een woning van 255.000 euro is dat per procent verhoging een lastenverzwaring van drie euro per jaar”, relativeerde Jan van der Loo van die partij.

Het was maar één van de 23 moties en wijzigingsvoorstellen die werden ingediend om de voorgestelde bezuinigingen te kunnen accepteren en de maatregelen van b en w zoveel mogelijk bij te stellen. Zo bepaalde de raad dat eenverdieners met een laag inkomen slechts een klein bedrag hoeven mee te betalen aan peuteropvang. Het college ging bij het versoberen hiervan nog uit van 70 euro per maand, maar de raad heeft dat bedrag gehalveerd.

Voorstel

Als sober en doelmatig alternatief voor een dure gymzaal bij de nieuwe scholencluster in Park Triangel kijkt Waddinxveen naar een ‘buitengymzaal’ en het gebruik van bestaande sportcomplexen. Wat PCW en CDA betreft is een nieuwe gymzaal voorlopig helemaal niet nodig. Wethouder Hannie van der Wal-Hortensius (D66) bestrijdt dat, want uit de leerlingenprognoses zou blijken dat die er in 2022 al zou moeten zijn.

Op het budget van 81.500 euro van de vier wijkplatforms voor kleine activiteiten van buurtbewoners wordt geen 60 procent bezuinigd, maar 25 procent. Waddinxveen praat na de zomer met het Ondernemers Platform Waddinxveen over een door het bedrijfsleven betaalde programmamanager economische zaken, omdat de vertrokken ambtenaar op dit terrein niet wordt vervangen. Over het voorstel van Weerbaar Waddinxveen om slechts plannen te maken voor één tot drie gasloze buurten in plaats van vijf tot zeven, staakten de stemmen. De kosten van de door wethouder Gezina Atzema (VVD) gewenste aanpak zouden 490.000 euro in twee jaar bedragen.

✉ Elke ochtend up-to-date met het laatste nieuws uit Alphen en omstreken?
Schrijf je hier in!

 WhatsApp ons!

Heb jij een nieuwstip of opmerking? Stuur ons een bericht op 06-52470195

In samenwerking met indebuurt Gouda