De 12-jarige karterTim van Elleswijk.
Volledig scherm
PREMIUM
De 12-jarige karterTim van Elleswijk. © Pim Mul

Tim van Elleswijk (12) uit Waddinxveen rijdt straks zijn eerste autorace

Hij is nog maar twaalf jaar oud en nu al staat Tim van Elleswijk (12) bekend als een veelbelovend racetalent. De Waddinxvener heeft met karten al tientallen prijzen gewonnen en maakt deze maand zijn debuut in de autosport. ,,Mijn droom is om ooit in een Porsche 911 te racen.”

Quote

Al die keren dat we er geweest zijn, hebben we bijna geen vogel gezien

Anita van Elleswijk , Moeder van Tim

Als karter sleepte de 12-jarige Tim de ene prijs na de andere binnen. Vorig jaar eindigde hij nog op de tweede plaats bij het Nederlands Kampioenschap Karten. Nu maakt hij de volgende stap: op zaterdag 9 mei racet hij voor het eerst in een Renault Twingo bij de Junior Cup autorace. 

Dit jaar doet hij mee aan vijf races in de auto, waarvan er drie op tijd gaan. ,,Tijdens die tijdraces rijden er slechts weinig auto’s op het parcours en is de kans op ongelukken kleiner”, legt hij uit. Als hij achter het stuur van de Renault kruipt, zit er altijd een trainer naast. ,,Die grijpt alleen in als het echt misgaat. Hij geeft tijdens de race geen advies of tips.”

Tim heeft al een aantal keer geoefend in een auto. Zelfs met de wagen van zijn ouders heeft hij al wat ervaring. ,,Ik heb er een keer kort in gereden samen met de trainer.” Via een wedstrijd kon hij zelfs al meerdere keren een korte rit in een Porsche 911 maken. ,,Dat ging nog vrij makkelijk, want het was een automaat”, vertelt hij enthousiast. ,,Je moet de ruimte er wel heel anders inschatten, aangezien een auto een stuk breder is dan een kart.” 

Straks neemt Tim het op tegen jongens tot 17 jaar, een stuk ouder dan hijzelf. Zijn Renault Twingo huurt hij op het parcours. ,,Ik spaar voor een Peugeot.” Ondanks de oudere tegenstanders gaan de races hem altijd goed af.  ,,Hij is nooit gespannen en hoewel hij niet de allerbeste wagen heeft, kan hij goed inschatten bij welke bochten hij kan inhalen”, zegt zijn moeder Anita van Elleswijk. 

In samenwerking met indebuurt Gouda