Volledig scherm
Tobias Rijnsdorp in de Colombiaanse Andes, waar hij Hollandse kaas maakt. © Luc Oever000

Tobias maakt Hollandse kaas met een snufje Colombiaanse passie

Traditionele Hollandse kaas maken in Colombia is niet een alledaagse combinatie. De Goudse Tobias Rijnsdorp (28) zag er wel wat in.

Op 1300 meter hoogte komen de lokale boeren van Monquentiva met hun melk naar de kaasmakerij van Tobias. Met recepten en machines overgekomen uit Nederland produceert hij daar samen met lokale jongeren kazen naar Hollands recept. ,,De Colombianen hebben geen eigen kaascultuur en zijn niet zo dol op sterke kazen. De romige, smaakvolle kazen volgens Hollands recept, daar zijn ze dan weer wel dol op'', vertelt Tobias lachend.

Het idee om kaas in Colombia te maken kwam niet helemaal uit de lucht vallen. ,,Vier jaar geleden verbleef ik voor mijn afstuderen in Zuid-Colombia. Daar deed ik toen onderzoek naar hoe je kleine boeren kunt linken met de formele markt, zoals de supermarkt en restaurants.''

Boerenachtergrond

Via vrienden en familie kwam de Goudse kaas in Colombia terecht. ,,Wanneer iemand op bezoek kwam, namen ze vaak een stukje Goudse kaas mee. Ik merkte al snel dat de Colombianen die kaas ook wel heel erg lekker vinden'', vertelt Tobias.

,,Ineens begon het me te dagen toen ik in de bergen een koe zag lopen. Waarom kunnen we een soortgelijke kaas niet gewoon hier maken?''

Quote

Ik wil gewoon lekkere kaas maken waar de boeren aan verdienen

Tobias Rijnsdorp

Na een paar jaar in Nederland te werken, begon het bij Tobias toch te kriebelen. Hij begon bij de basis: het kaasmaken zelf. ,,Ik wist in eerste instantie helemaal niets van het kaasmaken af. Ik heb niet bepaald een boerenachtergrond. Dus om het toch te leren ben ik in de leer gegaan bij kaasmakerij Van Vliet in Oudewater.'' Na een stoomcursus kaasmaken en het recept op zak vertrok Tobias naar Colombia. ,,Daar ben ik bewust op zoek gegaan naar kleine boeren die met mij wilden samenwerken'', zegt Tobias. ,,Het is makkelijker om de handen ineen te sluiten met een groot melkveebedrijf, maar ik wilde vanaf het begin iets bijdragen aan de ontwikkeling van het platteland in Colombia. Na lang zoeken ben ik terechtgekomen bij een kleine coöperatie in Monquentiva.''

Conflictgebied

Toch waren ze niet meteen overtuigd in Monquentiva. ,,In het begin heb ik ook wel de tijd nodig gehad om hun vertrouwen te winnen'', vertelt Tobias. ,,Als jong pikkie uit Gouda kwam ik daar aan met een leuk idee, maar hoe krijg je lokale boeren zo ver om met je in zee te gaan? Ik heb veel met ze gesproken, en ook veel over mezelf verteld. Ik wilde ze laten zien dat ik het serieus wilde aanpakken.''

De kaasmakerij van Tobias heet HolaAndes en bevindt zich vlak naast de coöperatie in Monquentiva. ,,Daar maken we de kaas. Dat doe ik niet alleen, maar met lokale jongeren in opleiding. Het is straks de bedoeling dat zij dit zonder mij kunnen.''

Voor Tobias is die zelfstandigheid een belangrijk aspect van zijn bedrijf. ,,Het gebied waar de kazen gemaakt worden was tot tien jaar geleden een conflictgebied. Nu heerst er vrede, maar om die te bewaren is het essentieel om het platteland te ontwikkelen. Met de kazen die we verkopen, verdienen de boeren meer en geef je de lokale bewoners meer kansen.''

Positiviteit 

Het bedrijf van Tobias is pas vier maanden in productie, maar voor de jonge Goudse ondernemer voelt het nu al als een overwinning. ,,Momenteel verkopen we de kaas alleen in Colombia, maar we krijgen nu al vraag uit Aruba en Peru. We zijn nog maar net begonnen, maar om nu al zo veel positiviteit terug te krijgen is een mooi gevoel.''

De groei is mooi, maar niet zaligmakend. ,,Het is niet mijn ambitie om een gigantische kaasmakerij op te zetten. Ik wil gewoon lekkere kaas maken waar de boeren aan verdienen. We hebben in relatief korte tijd al veel bereikt.''

In samenwerking met indebuurt Gouda