Volledig scherm
De brand in het pluimveebedrijf van wethouder Kees de Jong aan de Plasweg in Waddinxveen, in oktober vorig jaar. (Archieffoto). © Josh Walet

Toch weer 60.000 kippen voor wethouder Waddinxveen

Wethouder Kees de Jong (51) had vóór de vuurzee in zijn pluimveebedrijf aan de Plasweg in Waddinxveen 60.000 leghennen en daar begint hij precies een jaar later op zijn nieuwe locatie aan de Zesde Tochtweg ook weer mee. Eerder dacht hij te stoppen.

"Dat aantal heeft te maken met wettelijke regels en de kippen die ik wil gaan houden'', zegt hij. Uiteindelijk zullen er in de stallen 30.000 biologische kippen rondlopen, de helft minder dan voorheen. Maar daarvoor zijn in de eerste kippencyclus van anderhalf jaar bij elkaar wel 30.000 scharrelkippen en 30.000 vrije-uitloopkippen nodig.

Niettemin zal de mogelijkheid tot het houden van maximaal 60.000 kippen blijven bestaan op de nieuwe plek, een halve kilometer van zijn oude bedrijf. Dat heeft te maken met veranderde wetgeving en het kunnen doorgaan na kippenziekten. Een gevolg hiervan is dat de bestemming 'intensieve veehouderij' op de nieuwe locatie wordt gehandhaafd.

Nieuwe schuren

Op het huidige akkerbouwland komt een kleiner perceel met minder schuren. De kippen moeten naar buiten worden 'gelokt'. Door de stallen verder van de bestaande woonbebouwing in de woonwijk Zuidplas te plaatsen zal er voor minder omwonenden hinder zijn, denken b en w. Daarnaast verbetert het leven van de dieren in de nieuwe schuren. Daarbij komt dat van herbouw op de oude locatie aan de Plasweg geen sprake meer is.

  1. Jeugdgevangenis, enkelband en werkstraf voor Goudse tieners die auto’s in brand staken
    PREMIUM
    rechtbank

    Jeugdgevan­ge­nis, enkelband en werkstraf voor Goudse tieners die auto’s in brand staken

    Jeugddetentie, scherp toezicht en een enkelband: de Haagse rechter heeft twee Goudse autobrandverdachten van 16 en 18 jaar gestraft voor brandstichting, verboden wapenbezit en diefstal. De rechter: ,,In Gouda heersten angst en onveiligheid: dat rekenen we verdachten zwaar aan.” Maar niet alle branden die het Openbaar Ministerie (OM) op de aanklacht zette, zijn hiermee opgelost.

In samenwerking met indebuurt Gouda