Volledig scherm
Lammetjes geboren bij kinderboerderij Dierendal. © Archieffoto

Toekomst Dierendal in Waddinxveen weer onzeker: ‘Onvoorstelbaar gebrek aan waardering’

De toekomst van kinderboerderij Dierendal in Waddinxveen staat weer op het spel. Om de gemeentebegroting voor volgend jaar sluitend te krijgen, bezuinigt Waddinxveen 31.000 euro op de subsidie van Dierendal. Daarmee is, na eerdere bezuinigingen, de toekomst van de kinderboerderij weer ongewis.

,,Ik heb al gedreigd het hek op slot te doen en met Dierendal te stoppen”, reageert een boze voorzitter Ellen van Helden. ,,Het is een onvoorstelbaar gebrek aan waardering. Er wordt niet gezien hoe keihard er door ons voor de kinderboerderij wordt gewerkt.”

Wethouder Kirsten Schippers (Weerbaar Waddinxveen) maakte de bezuiniging op de kinderboerderij vanmiddag openbaar. 

Dat deed ze op de dag van de officiële viering met donateurs en vrienden van het 20-jarig bestaan van Dierendal, speciaal op dierendag. ,,Het is een pijnlijk en niet gemakkelijk besluit, maar noodzakelijk”, aldus de wethouder. ,,De keuze was het verhogen van de ozb of minder geld geven aan een aantal voorzieningen. Dierendal was daarvoor één van de opties.” 

Opgelucht

Wethouder Hannie van der Wal (D66) is opgelucht dat Waddinxveen weer een sluitende begroting heeft. ,,De schuld stijgt echter door meer leningen. Door een slechte inschatting lopen de tekorten in de jeugdzorg en de Wmo fors op naar 3,2 miljoen euro in 2023. Daar willen we meer grip krijgen.”

Er volgen nog meer maatregelen waaronder een verhoging van de afvalstoffenheffing met 20 procent (45 euro per huishouden) en bezuinigingen op de subsidie van de Stichting Vonk (kunst en cultuur). Die korting kan de komende jaren oplopen tot 100.000 euro. 

De gemeenteraad neemt op woensdag 13 november een besluit over de begroting.

In samenwerking met indebuurt Gouda