Volledig scherm
De A12 bij Gouda

Toerit A12 bij Gouda blijft bestaan

De toerit naar de A12 bij de Goudse Poort richting Den Haag/Rotterdam blijft bestaan. Het onderzoek om die te schrappen wordt, na groot protest, niet voortgezet.

,,De afsluiting is te kwetsbaar voor de bereikbaarheid van de regio’’, zegt de Zuid-Hollandse gedeputeerde Floor Vermeulen, na afloop van een bestuurlijk overleg vandaag met het rijk .

A20

Ook de verbreding van de A20 tussen Moordrecht en Nieuwerkerk is een stuk dichterbij gekomen, zegt hij. Was het tot vandaag de wens om de aanleg van de extra rijstroken twee jaar naar voren te halen, nu is het de intentie van minister Cora van Nieuwenhuizen (Infrastructuur en Waterstaat) om het op te nemen in het Meerjarenprogramma Infrastructuur, Ruimte en Transport (MIRT) dat dit najaar in de Tweede Kamer wordt behandeld. 

,,Het lijkt te gaan lukken’’, klinkt het optimistisch uit de mond van Vermeulen. De Tweede Kamer zal niet dwarsliggen, zegt hij. De verbreding van de snelweg hier is immers al verwoord in een eerder aangenomen motie.

Alternatief

Quote

Dit hebben we nodig om bereikbaar te blijven

Hilde Niezen

Uit het verkeerskundig onderzoek blijkt dat het verbreden van de A20 tussen Moordrecht en Nieuwerkerk zal leiden tot een sterke verbetering van de doorstroming en verkeersveiligheid in de rijrichting Rotterdam. Deze verbreding is onderdeel van alle alternatieven. De terugslag van de file zal dan niet meer tot in het Gouwe-aquaduct komen. De weefproblemen als gevolg van zeer grote snelheidsverschillen bij de splitsing van de A12 en de A20 hier zijn er dan niet meer, is de verwachting. Daardoor verdwijnt dit verkeersveiligheidsknelpunt. De reden voor het afsluiten van de oprit vervalt daarmee.

In het najaar worden de resultaten van de verkenning naar de verbreding van de A20 tussen Nieuwerkerk en Gouda bekendgemaakt. Uit het tussenresultaat blijkt nu al dat de oprit op de A12 bij de Goudse Poort in de richting van Rotterdam en Den Haag behouden blijft.

,,Ik ben enorm blij met het behoud van de oprit Gouda. Dit hebben we nodig om bereikbaar te blijven. Ook voor de doorstroming in de stad en de omliggende wegen is de oprit Gouda van groot belang. Ik wil ondernemers, bewoners en politieke partijen die zich hiervoor hebben ingezet gelukwensen met dit resultaat'', reageert wethouder Hilde Niezen van Gouda.

Niet gerust

Nico Voogt, de voorzitter Gouda Onderneemt, is blij met de tussenstand, maar is er toch niet helemaal gerust op. ,,Als de maatregelen na de verbreding niet blijken te werken, kan de afsluiting van de toerit van de A12 bij Gouda zo weer op de agenda komen.''

Up-to-date blijven van het laatste nieuws uit Gouda en omgeving? Schrijf je in voor de dagelijkse nieuwsbrief.

In samenwerking met indebuurt Gouda