Volledig scherm
Wethouder Daan de Haas van Zuidplas. © Frank de Roo

Tonnen extra nodig voor hulpverlening in Zuidplas, wachttijden lopen verder op

Vanwege een forse groei in het aantal hulpvragen stellen b en w van Zuidplas de gemeenteraad voor om extra geld uit te trekken voor extra personeel. Het gaat om een incidenteel extra budget van zeven ton en een structureel bedrag van 257.000 euro

Het gaat om toegenomen hulpvragen in het kader van de wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo), als gevolg van de groei van het aantal inwoners, vergrijzing en langer thuis wonen. Ook is er een toename van het aantal hulpvragen bij de jeugdhulp: er zijn meer jongeren, zij doen vaker een beroep op hulp en de hulpvragen worden complexer.

Personeel is niet maximaal inzetbaar door voortdurende veranderingen in wet- en regelgeving, waardoor personeel zich constant moet bijscholen. Ook hoge werkdruk, zwangerschapsverloven en hoog ziekteverzuim spelen hierbij mee. ,,Er is geen flexibele ruimte om verzuim te kunnen opvangen en te zorgen dat de dienstverlening op peil blijft", stellen burgemeester en wethouders. Complicerende factor is dat personeel voor dit werk moeilijk te vinden is, zodat diverse functies lange tijd onvervuld blijven.

Wachttijd

Op dit moment is de wachttijd voor het aanvragen van jeugdhulp in Zuidplas opgelopen tot vijf maanden. Er staan gemiddeld 30 tot 40 mensen op de wachtlijst. Een relatief nieuw probleem is dat ook de hulpvragen voor volwassenen fors toenemen.

B en W waarschuwen voor de mogelijke gevolgen van het niet instemmen door de gemeenteraad met het extra budget. ,,Dan is de consequentie dat de wachttijden voor inwoners bij hulpaanvragen verder op gaan lopen. Het risico is ook dat meer medewerkers zouden gaan uitvallen door een structureel te hoge werkdruk."

In samenwerking met indebuurt Gouda