Volledig scherm
© Toos van Raak

Topjaar reizigerszorg GGD Hollands Midden

Het jaar 2018 is een topjaar geweest voor de reizigerszorg van de GGD Hollands Midden, die actief is in onder meer Gouda en Alphen. 10.650 mensen kwamen op spreekuur om zich te laten inenten tegen mogelijke ziektes die ze op reis zouden kunnen oplopen.

In 2017 kwamen er 9249 mensen op consult bij de verpleegkundigen en doktersassistenten van de reizigerszorg, in 2015 8323. Zo blijkt uit het jaarverslag.

Opvallend

De GGD HM die werkt in de regio’s Gouda, Alphen en Leiden, noemt het opvallend dat de drukte zich het hele jaar door heeft gemanifesteerd. De meeste reizigers kwamen vanwege een reis naar Indonesië, Thailand en Zuid-Afrika. Die top drie is ongewijzigd ten opzichte van 2017.

De drukte wordt verklaard door de toename van zwangere vrouwen die zich preventief laten inenten tegen kinkhoest en de onrust over meningitis W. ,,Enige jaren geleden heeft de Gezondheidsraad geadviseerd om zwangere vrouwen in het laatste trimester van de zwangerschap te vaccineren tegen kinkhoest. Dit advies krijgt almaar meer bekendheid.’’ Het is volgens de GGD de bedoeling dat op termijn zwangeren deze vaccinatie gratis krijgen aangeboden. ,,Totdat het zover is, kunnen reizigers de vaccinatie tegen betaling verkrijgen via de reizigersspreekuren.’’

Onrust

In 2018 ontstond onrust over een toename van besmettingen met meningitis W. De Gezondheidsraad adviseerde kinderen van 14 maanden en 14 jaar ook tegen meningitis W te beschermen. ,,Naar aanleiding van dit advies hebben veel oudersbesloten om andere kinderen binnen het gezin, die niet tot de doelgroep behoren, toch ook tegen betaling te laten vaccineren.’’

✉ Elke ochtend up-to-date met het laatste nieuws uit Gouda en omstreken?
Schrijf je hier in!

 WhatsApp ons!

Heb jij een nieuwstip of opmerking? Stuur ons een bericht op 06-52470195

Of ga naar de site van Whatsapp en stuur daar je bericht door.

In samenwerking met indebuurt Gouda