Volledig scherm
Een schakelkast in Waddinxveen wordt geïnspecteerd © Prorail

Treinstoring Gouda - Alphen is ingewikkeld

UPDATEAnderhalve dag geen treinen tussen Alphen en Gouda na blikseminslag. En ook vandaag rijden er geen treinen. ,,De reparatie is een complexe operatie’’, zegt Coen van Kranenburg van spoorbeheerder Prorail.

Daar kunnen treinreizigers tussen Alphen en Gouda over meepraten. Zij merkten de gevolgen. Vanaf de ochtendspits van gisteren moeten ze het doen het stopbussen die van treinstation naar treinstation rijden op het tracé. Gisteren voorspelde de NS op Twitter dat de verstoring wel eens tot vandaag kon aanhouden. En dat werd bewaarheid. Vanochtend stonden de grijs-rode R-Net-treinen werkeloos langs het perron in Gouda. De hele dag blijft het vervangend busvervoer operationeel.

Onderdelen

Blikseminslagen komen 100.000 keer per jaar voor, zegt Van Kranenburg. ,,Daar merk je meestal weinig van. We hebben bliksemafleiders, waardoor treinen gewoon kunnen blijven rijden. Maar als het dan toch een keer misgaat, is het ook goed raak.’’ En dat is bij Waddinxveen waar de bliksem in de nacht van dinsdag op woensdag insloeg, het geval, zegt hij. ,,De reparatie is ingewikkeld. Er moeten onderdelen worden besteld. Er zijn monteurs en experts uit het hele land opgetrommeld voor het herstel.’’

Quote

Monteurs alles moeten systemen doormeten en onderdeel voor onderdeel moet worden gecheckt op schade.

Coen van Kranenburg (Prorail)

Het kan vaak meer zijn dan een zekeringetje vervangen, legt Prorail uit. Opgeblazen accu's van overwegen, een compleet treindetectiesysteem dat vervangen moest worden tot aan de doorgebrande lichten van de overwegbomen aan toe. Een voltreffer raakt soms rechtstreeks het hart van het spoorsysteem. Luidt de uitleg.

,,Reparatie kost dan veel tijd’’, zegt Van Kranenburg. Prorail werkt in Waddinxveen samen met aannemingsbedrijf BAM en nog enkele ingevlogen 'vakspecialisten'.  ,,Monteurs alles moeten systemen doormeten en onderdeel voor onderdeel moet worden gecheckt op schade. Daarom laten wij veel systemen dubbel draaien en zorgen we dat apparatuur maar een klein gebied bedient. Dat verkleint de kans op omvangrijke verstoringen. Heel soms zorgt een blikseminslag nog weken voor onverklaarbare storingen op het spoor. Het kan dus lang na-ijlen.’’

Elke ochtend up-to-date met het laatste nieuws uit Alphen en omgeving? Schrijf je hier in.

In samenwerking met indebuurt Gouda