Volledig scherm
Laaste dag scharrelslagerij Ron Willebrand © Pim Mul

Trouwe klanten in de rij voor laatste dag scharrelslager Gouda

Een drukte van belang op de laatste verkoopdag bij scharrelslager Ron Willebrand. Nog één keer een flinke voorraad biologisch vlees inslaan.

Het komt vermoedelijk niet vaak voor op een gewone zaterdag. Klanten die buiten in de rij staan om bestellingen af te halen en nog wat extra worst mee te nemen. Dat heeft dan ook een reden. Willebrand, de scharrelslager op de Korte Groenendaal, stopt er om medische redenen mee. Vandaag is het uitverkoop.

Een bijzondere dag ook voor de klanten. Sommigen kennen Ron en zijn vrouw Conny al sinds de scharrelslager meer dan dertig jaar geleden zijn zaak opende in de Goudse binnenstad. Iedereen heeft nu wel even een opbeurend woordje voor de slagersvrouw. ,,Sterkte’’, klinkt het keer op keer in de slagerij.

Kerstkransjes

Quote

Als je biologi­sche vlees wilt, is er in de verre omtrek geen andere slagerij

Gerry Stapper

Een van die trouwe klanten die op haar beurt wacht is Corrie Berckenkamp. ,,Ik kom hier al dertig jaar. We kenden Conny al daarvoor. Ze was leerling op de leao hier op de Lange Groenendaal, waar mijn man docent was. Het is jammer dat de zaak sluit. Een fantastische slagerij. Ron was ook altijd in voor een grapje. Altijd vlak voor kerst nam ik kerstkransjes mee naar de winkel. Nu heb ik ze ook maar bij me, want ik had ze al in huis gehaald.’’

Gerry Stappper uit Nieuwerbrug komt om de zoveel tijd naar Gouda. ,,Al jaren. Altijd vooraf bestellen en dan ophalen. Als je biologische vlees wilt, is er in de verre omtrek geen andere slagerij. Ik moet voortaan naar Utrecht of Rotterdam. Dit keer neem ik maar veel extra mee. Ik heb al ruimte gemaakt in mijn vriezer.’’ Ook zij zal, zegt ze, de grapjes van Ron missen.

Terwijl de klanten geduldig op hun beurt wachten, houdt Conny Willebrand een oogje in het zeil bij de vrijwilligers die deze drukke dag meehelpen. ,,Kijk uit met je handen’’, klinkt als een van die jonge vrijwilligers een stuk vlees met een groot mes gaat snijden.’’ En een tel later steekt een klant haar de hand toe. ,,Veel sterkte de komende tijd’’, klinkt het.

Goed gemeend, want de klanten weten van Rons situatie. Hij heeft vorige week maandag een hartstilstand gehad. Hij is gereanimeerd, maar is er slecht aan toe. In het Erasmus Medisch Centrum in Rotterdam vecht hij voor zijn leven.

Wandeling

Quote

Van een scharrel­sla­ger als Willebrand weet je wat je krijgt

Rolf van der Mije

Hij is onwetend van de loftuitingen van de klanten deze zaterdag. Zoals van de Goudse fractievoorzitter van GroenLinks, Rolf van der Mije. ,,Hoe ik hier ooit klant ben geworden? Ik woonde in 2005 nog maar kort in Gouda en liep er tijdens een wandeling door de binnenstad langs. Eenmaal wat gekocht en steeds terug gekomen. Als je vlees eet, eet dan goed vlees. Van een scharrelslager als Willebrand weet je wat je krijgt.’’ Jaap Kapteijn uit Haastrecht wacht op zijn vrouw die binnen bij de toonbank staat. ,,Wij komen meestal eenmaal per maand. Dan bestellen we tevoren vlees en halen het op. Dan kunnen weer een tijdje vooruit.’’

Net als het Haastrechtse paar, moet ook Petra Werlich uit Gouda op zoek naar een andere biologische slager. Niet naar een andere slager in Gouda. ,,Vlees van biologische koeien bevat geen antibiotica. Ik ben allergisch voor antibiotica, dus kan alleen dit vlees eten. Ja, ik moet voortaan ook verder reizen. Of misschien word ik maar vegetariër.’’

Up-to-date blijven van het laatste nieuws uit Gouda en omgeving? Schrijf je in voor de dagelijkse nieuwsbrief.

In samenwerking met indebuurt Gouda