Volledig scherm
© Pim Mul

Twee miljoen voor Gouds groen dat er nu nog niet is

Om zes Goudse wijken groener te maken dan ze nu zijn, willen b en w de komende vier jaar in totaal twee miljoen euro uittrekken. Het gaat om de binnenstad, Kadebuurt, Kort Haarlem, Korte Akkeren, Gouda Noord en Goverwelle.

Daarnaast moeten nieuwe bouwprojecten in de hele stad voor minimaal 15 procent uit groen bestaan. Kan een bouwer daar echt niet aan voldoen dan moet hij de gemeente 250 euro per vierkante meter betalen. Op deze manier wordt het Groenfonds verder gespekt.

Gouda heeft veel groen aan de rand van de stad, maar b en w zien in dat gebieden als Reeuwijkse Plassen en Krimpenerwaard het groen in de stad in veel opzichten niet kan vervangen.

Kansen

Quote

Aan het einde van deze collegepe­ri­o­de wil ik niets overhouden. Alles wordt omgezet in groen

Hilde Niezen

Burgerinitiatieven, zoals het Singelpark, kunnen voor groenprojecten bij de gemeente een subsidieaanvraag doen. ,,Maar we kijken natuurlijk ook of we zelf kansen zien’’, zegt wethouder Hilde Niezen (GroenLinks). Ze zegt erop toe te zien dat het geld ook daadwerkelijk gebruikt gaat worden. ,,Aan het einde van deze collegeperiode wil ik niets overhouden. Alles wordt omgezet in groen. Daarbij zal het fijn zijn om initiatieven van inwoners te steunen, die zijn soms waardevoller dan de projecten die we zelf kunnen doen.’’

De twee miljoen is niet gelijk over de komende vier jaar verdeeld. Het loopt op van 200.000 euro volgend jaar, naar 400.000 euro in 2019 en 700.000 euro voor de twee daaropvolgende jaren. Niezen: ,,Dat is ook logisch. Plannen moeten nog gemaakt worden en dat duurt even.’’

Opwarming

Extra groen (of blauw) ontstaat bijvoorbeeld door bestrating of bebouwing om te zetten in groen of water. Volgens het college helpt dit allemaal om opwarming te verminderen en om water vast te houden en tegelijkertijd wordt de stad er buibestendiger door.

Wethouder Rogier Tetteroo (PvdA) noemt het vastleggen van de groennorm ‘een echte mijlpaal’. ,,Vanaf nu kunnen we goed gaan sturen op een groenere stad.’’ Tetteroo zegt dat de 15-procentregeling in de bouwwereld goed is ontvangen. ,,Het bestaande groen mag worden meegenomen, maar door dit in een regel te gieten moeten ontwerpers er echt rekening mee houden. Wat ik goed vind, is dat ontwikkelaars geen ‘huilie-huilie’ doen, maar juist zeggen dat ze het snappen dat Gouda hiervoor kiest. We zitten u eenmaal niet zo dik in het groen.’’ Groen mag overigens ook een daktuin of een sedumdak zijn.

Inwoners kunnen de komende vier weken reageren op de plannen. Daarna moet de gemeenteraad een besluit nemen.

Up-to-date blijven van het laatste nieuws uit Gouda en omgeving? Schrijf je in voor de dagelijkse nieuwsbrief.

In samenwerking met indebuurt Gouda