Volledig scherm
Foto ter illustratie. © ANP

Twee tieners in coma door te veel drank bij Bruisend Reeuwijk: burgemeester roept op tot debat

Twee jongeren zijn op het evenement Bruisend Reeuwijk, dat op 6 en 7 september plaatsvond, in coma geraakt door alcoholgebruik en voor acute medische hulp naar het ziekenhuis gebracht.

Nog eens 17 jongeren onder de zestien en 42 jongeren van zestien en zeventien jaar oud hebben een bekeuring gekregen, omdat zij alcohol dronken of bij zich hadden. Dit is een verdubbeling ten opzichte van vorig jaar. Ook werd er overmatig lachgas gebruikt. Burgemeester Christiaan van der Kamp van Bodegraven-Reeuwijk roept nu op tot een maatschappelijk debat.

Quote

Het ís niet normaal dat jongeren onder de achttien massaal aan de alcohol zitten

Christiaan van der Kamp, Burgemeester van Bodegraven-Reeuwijk

Van der Kamp: ,,Het ís niet normaal dat jongeren onder de achttien massaal aan de alcohol zitten. De hersenen ontwikkelen zich tot je 25ste. Drinken voor je 18de heeft een fundamenteel effect op de hersenen. Als ouders en samenleving moeten we jongeren beschermen. Met roken gaan we inmiddels heel bewust om. Mijn oproep is dat we dezelfde beweging maken met alcohol. Alcohol drinken is nog te veel sociaal geaccepteerd, maar drinken onder je achttiende is niet normaal. Roken is niet meer cool, alcohol drinken moet dat ook niet meer zijn.’’

Tijdens Bruisend Reeuwijk waren er volgens Van der Kamp goede afspraken gemaakt die werden nageleefd en er werd gewerkt met polsbandjes. Bij een controle bleek dat jongeren de alcohol en ook lachgas zelf hadden gekocht en meegenomen.

Van der Kamp: ,,Ze drinken eerst in op hangplekken en vervolgens door op het evenement. Soms in combinatie met drugs of lachgas. Dat zorgt voor levensgevaarlijke situaties. Ik ging vroeger ook naar feestjes en vond het leuk om wat te drinken, maar ik heb nooit ingedronken’’, vertelt Van der Kamp.

Lager IQ

Van der Kamp verwijst naar de onderzoeken van kinderarts Nico van der Lely, die onderzoek heeft gedaan naar de schadelijke effecten van alcohol op jonge leeftijd. Jaarlijks worden in Nederland duizend kinderen opgenomen in het ziekenhuis met een alcoholvergiftiging en één alcoholvergiftiging kan ervoor zorgen dat het IQ met tien à vijftien punten daalt.

,,Door comazuipen kan in één klap het schoolniveau met een of twee niveaus dalen’’, zegt Van der Kamp. Hij roept daarom ouders op om met hun kinderen in gesprek te gaan en hen te wijzen op de gevaren. ,,Doe dit al vanaf jonge leeftijd. En geef het goede voorbeeld dat het ook zonder alcohol gezellig is.’’

Lachgas

Naast alcoholmisbruik merkt Van der Kamp de afgelopen twee jaar een toename in het gebruik van lachgas. ,,We kijken nu naar de mogelijkheid om de verkoop hiervan op evenementen te verbieden. Meer kan ik niet doen, omdat lachgas ook functioneel wordt gebruikt bijvoorbeeld in de horeca.’’

Hoe het met de twee in coma geraakte jongeren is, is vanwege privacyomstandigheden niet bekend. De ouders van de bekeurde jongeren worden persoonlijk geïnformeerd door de gemeente en in een aantal gevallen wordt hulp van Veilig Thuis ingeschakeld.

In samenwerking met indebuurt Gouda