Hein Dessing heeft vanuit zijn woning boven juwelierszaak De Vooys aan de Markt misschien wel het mooiste uitzicht van Gouda.
Volledig scherm
PREMIUM
Hein Dessing heeft vanuit zijn woning boven juwelierszaak De Vooys aan de Markt misschien wel het mooiste uitzicht van Gouda. © Pim Mul

Van bovenverdieping Etos naar mooie woonruimte: Nieuwe trend in de Goudse binnenstad

Leegstaande verdiepingen boven winkels ombouwen tot woonruimte; het gebeurt steeds vaker in de Goudse binnenstad. Dit jaar komen er op de Markt en de Kleiweg meer dan twintig nieuwe appartementen bij boven Rituals, Jamin, Etos en Ulla Popken. Goedkoop wonen is er niet bij, maar wat een uitzicht.

Hein Dessing (61) heeft misschien wel het fraaiste uitzicht van heel Gouda. Vanuit zijn woning aan de Markt op de eerste etage boven juwelierszaak De Vooys heeft hij vol zicht op het mooiste stadhuis van Nederland. ,,Bij The Passion zat ik op de eerste rij en elk jaar ook met Gouda bij Kaarslicht. Ik ben hier geboren en ik zou er voor geen goud weg willen. Ik begrijp wel dat wonen boven winkels in de binnenstad populair is. Vanaf de eerste verdieping heb je een mooi uitzicht en alle voorzieningen zijn binnen handbereik.”

De afgelopen vijftien jaar zijn meer dan 150 appartementen gebouwd in leegstaande etages boven winkels in de binnenstad. Dat gebeurde vaak met een subsidie van enkele duizenden euro's van de gemeente. Het stadsbestuur stimuleert het wonen boven winkels. 

Een winkelstraat is na sluitingstijd leeg en als hier ook wordt gewoond neemt de sociale controle en dus de veiligheid toe, zo redeneert de gemeente. Ook leidt leegstand tot een gebrek aan onderhoud en op termijn tot verval.

In samenwerking met indebuurt Gouda