Volledig scherm
PREMIUM
Polder Middelblok bij Gouderak, foto ter illustratie. © Pim Mul

Van Groene Hart naar ‘betonnen hart’: denktank oppert bouwen in de polders

Van het Groene Hart naar een hart vol stenen en beton? Schuw de polders niet in de zoektocht naar plekken voor grootschalige woningbouw. Nieuwe groeisteden helpen de woningnood op te lossen.  Dat pleidooi doet de onafhankelijke denktank DenkWerk, waarbij onder meer bestuurder en oud-D66-politicus Hans Wijers (foto) betrokken is. 

Quote

Eén Zoetermeer in het Groene Hart is meer dan genoeg

Chris Kalden, Stichting Groene Hart

De onafhankelijke denktank gaat ervan uit dat Nederland over dertig jaar 1,4 miljoen extra huizen nodig heeft. En die kunnen lang niet allemaal binnen de steden worden bijgebouwd: daar is slechts plaats voor een half miljoen woningen, zo is becijferd.

De oplossing voor de 900.000 overige huizen ligt in de polders, schrijft DenkWerk in het rapport ‘Klein land, grote keuzes’ over Nederland in 2050. ‘Landbouwgrond is de enige open grond die nog bebouwd kan worden’, zo vermeldt de denktank in het bewuste rapport. 

Woningplannen van gemeenten zetten geen zoden aan de dijk, het rijk moet het heft in handen nemen, volgens het rapport. Bijvoorbeeld door groeikernen en groei­steden aan te wijzen, van 50 tot 100 vierkante kilometer groot. 

In samenwerking met indebuurt Gouda