Volledig scherm
Saskia van Rooy © Videostill

Van Rooy kan ook na veroordeling in raad blijven

Saskia van Rooy kan aanblijven als raadslid in Krimpenerwaard, zelfs wanneer de dierenactiviste morgen wordt veroordeeld wegens stalking.

Het Openbaar Ministerie (OM) eist een voorwaardelijke werkstraf van 120 uur tegen het raadslid van Dierbaar Krimpenerwaard. Van Rooy zou in 2014 zwanendrifter Bep Oostveen uit Nieuwerbrug hebben gestalkt. De dierenactiviste stelt dat zij strafbare feiten verzamelde.

Quote

Dat is de enige manier

Cees Versteden

Mocht het morgen inderdaad tot een veroordeling komen van Van Rooy, dan kan de dierenactiviste gewoon als raadslid haar werk blijven doen. Er is geen wettelijke basis om haar zetel terug te vorderen. Alleen wanneer de rechter als bijkomende straf uitspreekt dat Van Rooy niet langer verkiesbaar is, raakt zij haar zetel kwijt. 

“Dat is de enige manier,'' zegt Cees Versteden, oud-gemeentesecretaris van Utrecht en specialist in het openbaar bestuur. "Het is bijvoorbeeld gebeurd met Jos van Rey.‘’ De Limburgse politicus kreeg bij zijn veroordeling voor omkoping en het schenden van de geheimhoudingsplicht als extra straf opgelegd dat hij twee jaar lang niet actief mocht zijn in een bestuurlijke functie als wethouder of gedeputeerde.

Of het voor Van Rooy ook de koninklijke weg is om de zetel te behouden, is een heel ander verhaal. Er zijn genoeg voorbeelden te vinden in het recente verleden waarbij raadsleden na een veroordeling hun zetel afstonden. Begin dit jaar deed zich dat nog voor in Gouda. Daar stapte Zouhair S. op nadat hij tot een taakstraf van 240 uur was veroordeeld vanwege het oplichten van zijn verzekeraar. Hoe de kiezers zullen reageren op een eventuele veroordeling van Van Rooy is onduidelijk. "Dat hangt af van de partij en wat er is gebeurd,'' zegt opiniepeiler Maurice de Hond. Zelf durft hij geen inschatting te maken.

Screenen

Het is aan de politieke partijen om hun kandidaten te selecteren en te screenen. Om politiek actief te worden, zijn drie zaken van belang: kandidaten moeten ingezetene van de gemeente zijn, 18 jaar of ouder zijn en niet zijn uitgesloten van het kiesrecht.

In samenwerking met indebuurt Gouda