Volledig scherm
Langs de N228 is een herdenkingsplek ingericht voor de 11-jarige Ward, die hier bijna twee jaar geleden om het leven kwam. © Marnix Schmidt

Verbeteren veiligheid N228 tussen Gouda en Oudewater begint 1 juli

Het veiliger maken van de N228 tussen Gouda en Oudewater gaat beginnen. Maandag 1 juli wordt de officiële aftrap voor het project gegeven, waarna de eerste snelheidsmeter met smileybord wordt onthuld.

De aanpak van de provinciale weg kent een lange geschiedenis. Al jarenlang klagen bewoners en lokale politici over de onveiligheid op de N228. Toen een kleine twee jaar geleden de 11-jarige Ward van der Molen net buiten Haastrecht om het leven kwam bij een verkeersongeluk was de maat vol.

Kosten

Afgelopen maart bood de gemeente Krimpenerwaard aan om de kosten voor het veiliger maken van de N228 voor te schieten, zodat het proces versneld kon worden. Ook de ouders van Ward spraken via het AD de hoop uit dat de weg eindelijk zou worden aangepakt. Een week later kwam de provincie Zuid-Holland - eigenaar van de weg - met geld over de brug.

De betrokken partijen hebben daarop een convenant opgesteld. Maandag 1 juli plaatsen zij hun handtekening onder deze afspraken in Concordia in Haastrecht.

Van 80 naar 60

De N228 staat in het Groene Hart bekend als een van de gevaarlijkste wegen. De provinciale weg zoekt kronkelend zijn weg van Gouda via Haastrecht naar Oudewater en verder richting Utrecht. Het verkeer rijdt hier nog 80 kilometer per uur, terwijl voorbij Oudewater de provincie Utrecht de snelheid jaren geleden al terugbracht tot maximaal 60.

Het veiliger maken van de weg is een lastige opgave. Over een lengte van 9,7 kilometer telt de weg maar liefst 182 in- en uitritten. Bovendien ligt het wegdek op een dijk, waardoor ruimte voor ingrijpende maatregelen ontbreekt.

Volgens Veilig Verkeer Nederland is de enige oplossing het omlaag brengen van de snelheid. Anders is het onmogelijk om veilige oversteekplaatsen aan te leggen. ,,Enkel fietstunnels bieden dan optimale veiligheid’', zei José de Jong van VVN eerder. Hoogleraar Marjan Hagenzieker: ,,Bij een oversteekplek moet de snelheid niet hoger dan 30 kilometer per uur zijn. Bij die snelheid is de overlevingskans groot.’’

Volledig scherm
De onveilige N228 met de plek van het dodelijk ongeval waarbij de 11-jarige Ward van der Molen om het leven kwam. © Hans van Kralingen

✉ Elke ochtend up-to-date met het laatste nieuws uit Gouda en omstreken?
Schrijf je hier in!

 WhatsApp ons!

Heb jij een nieuwstip of opmerking? Stuur ons een bericht op 06-52470195

  1. Jeugdgevangenis, enkelband en werkstraf voor Goudse tieners die auto’s in brand staken
    PREMIUM
    rechtbank

    Jeugdgevan­ge­nis, enkelband en werkstraf voor Goudse tieners die auto’s in brand staken

    Jeugddetentie, scherp toezicht en een enkelband: de Haagse rechter heeft twee Goudse autobrandverdachten van 16 en 18 jaar gestraft voor brandstichting, verboden wapenbezit en diefstal. De rechter: ,,In Gouda heersten angst en onveiligheid: dat rekenen we verdachten zwaar aan.” Maar niet alle branden die het Openbaar Ministerie (OM) op de aanklacht zette, zijn hiermee opgelost.

In samenwerking met indebuurt Gouda