Volledig scherm
De advocaat van Steven Avery, de hoofdpersoon uit Netflix-docu Making A Murderer, heeft in een rechtbank in Wisconsin een verzoek ingediend om een deel van de zaak tegen Avery opnieuw te laten bekijken. © ANP XTRA

Verdachte (26) van ontucht met 14-jarig meisje uit Gouda op vrije voeten in afwachting van strafzaak

Een 26-jarige man uit Schoonloo wordt verdacht van ontucht met een destijds 14-jarig meisje uit Gouda. De verdachte, die volgens het Openbaar Ministerie (OM) meer slachtoffers heeft gemaakt en eerder betrokken was bij een zedendelict, werd vandaag door de Haagse rechtbank voorlopig vrijgelaten.

Dat bleek tijdens een eerste voorbereidende zitting. De verdachte werd op 23 juli opgepakt. Hij zou het meisje hebben leren kennen via het internet. Tijdens die contacten zou de man gedurende twee jaar hebben gelogen over zijn leeftijd en deed hij zich onder meer voor als een 19-jarige.

Uiteindelijk zouden de twee in mei 2018 in Gouda seks hebben gehad. Naast ontucht wordt de man ook verdacht van grooming: ‘digitaal kinderlokken’. Ook zou hij gedurende drie jaar kinderporno in bezit hebben gehad.

Psychologisch onderzoek

,,De kans op herhaling is aanwezig”, bepleitte de officier in verzet tegen het verzoek om de voorlopige hechtenis van de man te schorsen. ,,Het strafdossier is nog niet volledig: wij vermoeden dat de verdachte meer slachtoffers heeft gemaakt. Het onderzoek naar verschillende contacten via diverse sociale media loopt nog en is nog niet afgerond.”

,,Er gebeurt helemaal niets in deze zaak”, wierp de raadsvrouw van verdachte tegen. ,,Psychologisch onderzoek wordt telkens uitgesteld. En dat terwijl we te maken hebben met iemand die heel graag wil. Hij zegt zelf ook: ik heb een probleem en heb hulp nodig.”

Stappen

,,Ik heb al meerdere malen gebeld voor een gesprek met een psycholoog”, voegde de verdachte daaraan toe. ,,Ook in de gevangenis heb ik gevraagd om een gesprek, maar dat is afgewezen. Ik wil juist stappen maken. En weten waar ‘het’ vandaan komt.”

De inhoudelijke behandeling van de zaak kan op z’n vroegst over zes maanden beginnen. Dat is een van de redenen waarom de verdachte wordt vrijgelaten. ,,De laatste aangifte in de zaak dateert van juni 2018”, zei de voorzitter tegen de verdachte. ,,U werd veel later aangehouden. Gedurende een jaar gebeurde er niets in deze zaak. De kans op herhaling is er, zegt de officier, maar die blijkt dan niet zo dreigend. Als justitie meent dat u een gevaar voor de maatschappij bent, dan hadden ze toen iets moeten doen.” 

De volgende zitting in de zaak staat gepland op 17 januari. Ook die zitting is voorbereidend. De verdachte moet zich ondertussen aan voorwaarden houden, waaronder meldplicht bij de reclassering. Ook moet hij meewerken aan onderzoek en behandeling.

In samenwerking met indebuurt Gouda