Volledig scherm
© ANP

Verdachten Goudse xtc-vondst mogen rechtszaak thuis afwachten

UpdateDe vijf verdachten in Goudse rechtszaak die draait om 270 kilo xtc met een straatwaarde van 1,4 miljoen mogen de behandeling van hun strafzaak in vrijheid afwachten.

Quote

Cliënt vraagt zich af wanneer hij wakker wordt uit een slechte droom

Barry van de Luijtgaarden

Dat heeft de Haagse rechtbank vanochtend besloten tijdens een tweede inleidende zitting. Dat de zaak pas vanaf volgend jaar inhoudelijk kan worden behandeld, is een van de redenen om de voorlopige hechtenis van het vijftal te schorsen. Los van de schorsing, zijn er volgens de rechtbank ‘ernstige bezwaren’ tegen het vijftal.

,,Ook zijn er voorwaarden”, zei rechtbankvoorzitter De Haan. ,,Verdachten moeten verschijnen op de volgende zitting. En mogen geen nieuwe strafbare feiten begaan.”

De ruim 600.000 xtc-pillen werden 1 maart gevonden in een bedrijfspand aan de Goudse Marconistraat. Vier van de vijf verdachten - een 57-jarige en 31-jarige man uit Breda, een 52- jarige Amsterdammer en een man (37) uit Hoorn – werden diezelfde dag nog opgepakt.

Maleisië

Volgens het Openbaar Ministerie (OM) was het vijftal van plan de xtc naar Maleisië te sturen. Kisten met daarin aggregaten zouden volgens de officier dienen als dekmantel. ,,Het gaat om zeer ernstige feiten”, zei officier Albert Baas. ,,Een zeer grote hoeveelheid verdovende middelen.” Hij verzette zich daarom tegen de schorsing.

De vijfde verdachte, de 66-jarige man uit Bergschenhoek, destijds eigenaar van het Goudse bedrijfspand waar de xtc werd gevonden, werd later aangehouden. Volgens zijn advocaat Luigi Tricoli werkt de man, in tegenstelling tot de andere verdachten, mee. ,,Cliënt is ziek”, benadrukte Tricoli. ,,Hij wil een borgsom betalen. Alles om het proces thuis af te wachten.” Dat voorstel werd met de schorsing van tafel geveegd.

Namens de enige andere aanwezig verdachte, de 31-jarige man uit Breda, zei advocaat Barry van de Luijtgaarden de verdenkingen ‘heftig’ te vinden. ,,Cliënt vraagt zich af wanneer hij wakker wordt uit een slechte droom”, zei de raadsman. ,,Agenten zagen hem in de auto zitten. En zijn telefoon was in de buurt. Dat staat hier los van want cliënt heeft familie in Moordrecht.”

Op de laatste vraag van de pandeigenaar of hij tijdens de schorsing naar zijn geboorteland Indonesië mag afreizen, besloot de rechtbank nog een keer kort te overleggen. ,,Een bezoek naar het buitenland willen we niet”, zei De Haan bij terugkomst. ,,Als we horen dat het toch gebeurt, zit u zo weer binnen.” De zaak gaat begin volgend jaar verder. 

In samenwerking met indebuurt Gouda