Volledig scherm
INZET VOOR ONLINE Serena Hofman beschrijft klein leed in de rechtbank in de serie Boefjes © Hans van Kralingen/ANP

Verkeersregelaar op de motorkap? ‘Dat mag niet’

BoefjesDe zware jongens halen de voorpagina's, de boefjes niet. Serena Hofman doet elke week verslag van een doodnormale rechtszaak.

,,Nou bedankt, hoor. En een fijne dag". Met die woorden - doorspekt met cynisme - neemt een 63-jarige man uit Gouda afscheid van de Haagse politierechter. Hij heeft net werkstraf van 70 uur gekregen voor het bedreigen en mishandelen van een verkeersregelaar.

Op 8 februari 2018 gaat het mis op de Goudse Kattensingel. De verdachte heeft die dag een afspraak in het ziekenhuis. ,,Ik begrijp dat u haast had?", concludeert de politierechter vragend. ,,Nee hoor", werpt de man tegen. Hij gaat verzitten op zijn stoel en buigt een beetje naar voren. ,,Ik was ruim op tijd.''

,,Ik heb een stopteken netjes opgevolgd", vertelt hij verder. ,,Ik stond achter een vrachtwagen en de verkeersregelaar begon een gesprek met de chauffeur, die was uitgestapt. Ik ben ook uitgestapt. 'Mag ik erdoor', vroeg ik. Maar ik werd drie tot vier keer genegeerd.” Daarop wil hij achteruit en linksaf de Van Swietenstraat in. ,,Moet ik soms over je heenrijden' zei ik, maar dat bedoelde ik niet bedreigend", houdt de Gouwenaar vol tegen de rechter.

Maar voordat hij goed en wel kan afslaan, ligt de verkeersregelaar ineens op de motorkap. Die geeft uit boosheid een flinke klap op het autoraam van de Gouwenaar. ,,Sindsdien word ik boos op elke automobilist die niet gelijk luistert", zegt het slachtoffer op zijn beurt. ,,Ik kon het niet meer aan en heb nu een andere baan."

Gefilmd

Vanaf een bootje, dat in het water naast de Kattensingel ligt, is het hele incident gefilmd. Op de beelden is niet te verstaan wat er wordt gezegd. ,,Maar duidelijk is dat u de verkeersregelaar raakt en hij naar de grond gaat", zegt de rechter nadat hij de beelden heeft afgespeeld. ,,Naar een verkeersregelaar moet worden geluisterd", meent de officier. ,,Als we doen waar we zelf zin in hebben, staat het verkeer op zijn kop." Hij vraagt om 90 uur werkstraf voor bedreiging en mishandeling.

,,Het letsel aan de knie kan ook op een ander moment zijn ontstaan", werpt de advocaat van de verdachte tegen. ,,En van iemand met een publieke taak mogen wij een 'wat dikkere huid' verwachten." Maar daar gaat de rechter niet in mee. ,,De verkeersregelaar had een publieke taak", zegt hij vlak voor het vertrek van de Gouwenaar. ,,Hij stond daar voor u, voor mij, voor alle verkeersdeelnemers. Dit is asociaal verkeersgedrag: anders kan ik het niet zeggen."

In samenwerking met indebuurt Gouda