Volledig scherm
Milo Schoenmaker (rechts) en Dennis van der Geest © Gemeente Gouda

Vermomde burgemeester Milo wilde niet als malle Eppie Gouda door

Is het Chiel Montagne? Henk Krol? Met plaksnor, pruik en verborgen camera’s ging burgemeester van Gouda Milo Schoenmaker voor een programma van SBS6 vermomd op pad in zijn eigen stad. Het idee: onopvallend bij de kern komen van een probleem naar keuze: woninginbraken. Morgenavond is Schoenmaker op tv te zien.

U neemt uw inwoners eigenlijk een beetje in de maling.

,,Ik dacht: moet ik als burgemeester wel inwoners vermomd benaderen, zodat zij denken met iemand anders van doen te hebben. Aan de andere kant: het duurt niet lang en is voor het goede doel. Het probleem woninginbraken speelt al lang in Gouda, en daar de aandacht op vestigen had een reden kunnen zijn om niet mee te doen. Maar, redeneerde ik: het probleem is er, we we werken er hard aan, en ik vond het fijn om er met bewoners op een aparte manier over te praten om de laatste stap te zetten. Ik ben gewend om mensen open te benaderen, en ingebakken in het programma zat dat er snel een onthulling zou komen. Voor sommigen zat er een dag tussen, en voor anderen een week.”

Heeft u lang getwijfeld?

,,Ja, we hebben er goed over nagedacht. We hoefden ook niet op stel en sprong te beslissen. We hebben er twee of drie gesprekken over gevoerd: over het gesprek en het thema. Het idee vonden wij verfrissend. Verschillende thema’s passeerden de revue. Lang heb ik gedacht over afval. Maar daarin zijn ontwikkelingen. En woninginbraken zitten in mijn portefeuille, en houden Gouda even bezig.”

Is een amusementsprogramma op een commerciële omroep een geschikt podium voor een probleem met veel impact?

,,Ik had geen zin om als een malle Eppie door Gouda te lopen en mijn ambt geweld aan te doen. De uitzending dient een commercieel doel, maar benadert het serieus. Ik hoop dat we door een groter kijkerspubliek andere mensen bereiken en motiveren. Ik heb gemerkt dat mensen soms denken dat dingen langer duren dan wij denken. En ik heb geleerd dat als je iets wil bereiken op veiligheidsgebied, je het gebied niet te groot moet maken. Mensen vinden het moeilijk om te praten over wat een kilometer verder gebeurt, maar weten wel wat er om de hoek speelt.”

Hoe beviel uw televisiedebuut?

,,Met de landelijke intocht van Sinterklaas speelde ik al een vrij forse rol. Dit was wel inspannend. Vijf keer ben ik gefilmd, waaronder bij het aanmeten van de pruik en de snor. Je bent behoorlijk bezig, want je loopt met een pruik op, prikkende lenzen in, met een bril die ieder keer afglijdt, met een snor die plakt. Dus alle randvoorwaarden waren er om het ingewikkeld te maken. Ik had één verspreking. Als burgemeester stel ik mij vrij vaak voor, en nu moest ik ineens een andere naam gebruiken. Maar het was wel leuk om te doen. Ik ben vrij morgenavond, dus ik ga kijken.”

Up-to-date blijven van het laatste nieuws uit Gouda en omgeving? Schrijf je in voor de dagelijkse nieuwsbrief.

In samenwerking met indebuurt Gouda