Volledig scherm
De Woudstraat is met linten afgezet en de recherche doet onderzoek in de woning. © AS Media

Vijf jaar cel voor Goudse moeder die eigen dochter in nek stak

rechtbankDe  51-jarige Goudse moeder Dina de B. heeft van de Haagse rechter een gevangenisstraf van vijf jaar gekregen voor het steken van haar eigen dochter. De rechtbank acht bewezen dat De B. van plan was haar kind te doden en veroordeelde haar daarom voor een poging tot moord. 

Het toen 11-jarige meisje werd op 24 juli 2018 door haar moeder met een keukenmes in haar hals geraakt in hun woning aan de Goudse Woudstraat. De dochter lag toen te slapen in bed. Haar vader zag haar van top tot teen onder het bloed van de trap afkomen nadat hij haar ‘ijselijk’ hoorde gillen. 

Het meisje overleefde het steekincident en woont nu in een instelling. De vader overleed vlak na het steekincident aan een hartaanval. De uitspraak tegen De B. valt lager uit dan de eis van het Openbaar Ministerie (OM). De officier vroeg de rechter zeven jaar cel op te leggen.

Verstoord

De B. leed ten tijde van het steekincident aan een depressie. Een aankomende scheiding, verbouwing in de woning en een verstoorde relatie met haar dochter zouden de vrouw te veel zijn geworden. Tijdens de zitting bleek dat de Goudse in juli 2018 al enige tijd met suïcidale gedachten rondliep. Onderzoek in het Pieter Baan Centrum wees ook uit dat De B. autisme heeft. 

De Goudse toetste in de weken voorafgaand aan het steekincident bepaalde zoektermen in op een laptop, onder meer ‘je kind haten’, ‘hoe vermoord je een kind’ en ‘leven in de gevangenis’. Ook had de vrouw al enige tijd een keukenmes verstopt in haar slaapkamer. Het OM sprak daarom van ‘een wanhoopsdaad, maar een goed doordachte’. 

De B. liet tijdens de rechtszaak weten dat ze zich niets meer kon herinneren van het steekincident. Onbekend is hoe ze heeft gereageerd op het vonnis van de Haagse rechter. Haar advocaat was niet bereikbaar voor commentaar. 

De vrouw heeft, net als het OM, twee weken de tijd om in hoger beroep te gaan. 

✉ Elke ochtend up-to-date met het laatste nieuws uit Gouda en omstreken?
Schrijf je hier in!

 WhatsApp ons!

Heb jij een nieuwstip of opmerking? Stuur ons een bericht op 06-52470195

In samenwerking met indebuurt Gouda