Volledig scherm
Vaccinatie, foto ter illustratie. © ANP

Vijf kinderen en een leerkracht in Schoonhoven besmet met geelzucht, basisschool laat iedereen inenten

UpdateOp basisschool De Vlieger en middelbare school het Schoonhovens College (op beide locaties) zijn in totaal vijf kinderen en een leerkracht besmet geraakt met het hepatitis A-virus, dat een vorm van geelzucht veroorzaakt. Om verdere verspreiding te voorkomen, worden alle 220 leerlingen en medewerkers van de basisschool woensdag gevaccineerd. 

Hepatitis A is zeer besmettelijk en wordt overgedragen van mens op mens, ook als iemand nog geen klachten heeft. 

Bij De Vlieger gaat het om drie kinderen en een leerkracht die ziek zijn geworden als gevolg van het virus. ,,Twee kinderen zitten in de onderbouw, één in de bovenbouw. Eén van de ouders heeft ons ingelicht en zocht contact met de GGD toen haar kind ziek werd”, zegt directrice Mireille Burema. ,,Dat kind had de klachten die echt bij geelzucht horen: koorts, diarree. Algehele malaise. Bij kinderen is het nog rustig. Maar onze collega is echt ziek. Ze ziet geel, is heel erg beroerd. Eind deze week is ze niet meer besmettelijk.”

Ongrijpbaar

Quote

Om de beurt gaan we met ze naar de kraan

Mireille Burema, basisschool De Vlieger

Zieken kunnen anderen besmetten vanaf een week voordat de klachten beginnen tot een week daarna. Wanneer iemand nog geen klachten vertoont, kan hij of zij toch al de ziektekiemen overbrengen. ,,Vandaar dat het zo ongrijpbaar is. Als de zieken zijn opgeknapt, blijven ze nog een weekje thuis.” Volgens Burema heerst er geen paniek op school. ,,Het is nu rustig. De zieken zijn thuis, en de GGD beantwoordt de vragen. Een vraag die we bijvoorbeeld wel kregen, was van het koor dat hier repeteert: kunnen we wel zingen? Dat kan allemaal prima, mits je goed handen wast.”

De school wil nieuwe gevallen voorkomen door verhoogde hygiënemaatregelen te nemen. ,,Volgens het protocol van de GGD. De toiletten worden twee keer per dag schoongemaakt. En er liggen alleen nog papieren handdoekjes. Overal staan zeeppompjes, en er zijn doekjes om de deurklinken mee schoon te maken.” De kinderen krijgen de komende weken les in handen wassen. ,,Dat staat bovenaan het programma”, zegt Burema. Zij moeten zorgen dat er zeep zit op de binnenkant en buitenkant van de handen en dat ze de vingertoppen goed inwrijven. ,,We hebben kaarten waarop staat hoe het moet. Om de beurt gaan we met ze naar de kraan. En in de kring doen we het voor.”

De leerlingen van De Vlieger worden woensdagmorgen gevaccineerd door medewerkers van de GGD Hollands Midden. Schooldirecteur Ilse Verwei: ,,Er komt een strak vaccinatierooster. Ouders mogen mee om hun kind te ondersteunen. Het inenten heeft plaats in het speellokaal door tien medewerkers van de GGD. Dat gebeurt met 4 kinderen tegelijk.”

Lage weerstand

Het virus zit in de ontlasting van iemand die ziek is. Bij toiletgebruik kunnen de ziektekiemen terechtkomen op de toiletbril, de spoelknop of de kraan. Vervolgens kan de Hepatitis A via de handen - of speelgoed, bestek en eten -  in de mond terechtkomen. Door besmet voedsel te eten of te drinken kun je besmet raken.  ,,Maandagavond werden we op de hoogte gebracht. Gelukkig zijn mijn kinderen ingeënt tegen Hepatitis A en B”, zegt een ouder van De Vlieger. ,,Weet je: als het is, dan is het zo. Er zijn ergere dingen op de wereld.” 

Ook op het voortgezet onderwijs zijn twee kinderen, familie van elkaar, besmet geraakt. Beide zitten op een andere locatie van het Schoonhovens College. Een van hen gaat na een paar dagen van ziekte gaat weer naar school, omdat de periode waarin besmetting kan plaatsvinden voorbij is, zegt rector Ger Schenk. 

Schenk: ,,De andere leerling heeft de uitslag nog niet en komt pas naar school als dat helder is. In overleg met de GGD geven we extra aandacht aan de toiletten. En we hebben goed gecommuniceerd met de afdelingsleiders zodat we de leerlingen hetzelfde antwoord kunnen geven als ze vragen stellen. Het ene kind is bezorgd, het andere niet. In overleg met GGD is besloten dat bij ons geen noodzaak is om te vaccineren.”

Of de ziektegevallen op het Schoonhovens College te relateren zijn aan de besmettingen op de basisschool, kan de GGD niet zeggen. 

Quote

Diep in mijn hart ben ik bang dat hem dit ook overkomt

Sandra Diks

De zoon (14) van Sandra Diks heeft les aan de Albert Plesmanstraat. ,,Toen het alleen nog bij De Vlieger was uitgebroken, was het een ver-van-mijn-bedshow. Mijn man en ik zijn ingeënt, omdat we naar Bali op vakantie zouden gaan. Dat ging door omstandigheden niet door. Maar voor mijn zoon is het niet fijn.”

Diks vervolgt: ,,Van jongs af aan heeft hij vaak longontsteking gehad. Drie jaar zat hij in een rolstoel omdat zijn spieren niet functioneerden. Tussen zijn vijfde en zijn achtste was hij heel ziek. Gelukkig gaat nu alles goed met hem, maar hij heeft een lage weerstand. Alles wat voorbij waait, dat krijgt hij. Diep in mijn hart ben ik bang dat hem dit ook overkomt. Hij wast zijn handen al bij ieder toiletbezoek. We hebben tegen hem gezegd: ‘Raak de trapleuning maar even niet aan’.”        

Misselijkheid

De ziekte duurt bij kinderen een paar weken en gaat vanzelf over. Zij hebben dan vooral last van misselijkheid en koorts. Soms kleurt de huid geel - vooral bij volwassenen is dat het geval - en wordt de ontlasting licht van kleur. Iemand met Hepatitis A kan geen medicijnen nemen, maar moet uitzieken om beter te worden. 

Volwassenen kunnen langere tijd (maar vaak niet langer dan zes weken) ziek zijn en herstellen langzamer. Vooral voor ouderen of mensen met een andere leverziekte kan Hepatitis A ernstiger zijn. Slechts bij ‘hoge uitzondering’, zo meldt het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM), ontstaan levensbedreigende complicaties.  

In samenwerking met indebuurt Gouda