Vogelbuurt in Gouda geschokt door racistische leuzen

updateMeer dan honderd exemplaren zijn deze week al weggehaald. Toch hangen veel lantaarnpalen in de Vogelbuurt in Gouda vol met stickers met daarop extreemrechtse uitingen. Raadslid Mohammed Mohandis (PvdA) stelt dat er sprake is van een patroon en stelt vragen aan het college. 

Een afbeelding van het personage Princess Leia uit Star Wars met daarnaast de tekst ‘Join the Rebellion’. Daaronder staat een van de logo’s van de extreemrechtse organisatie Identitair Verzet. Het is een van de stickers die deze week werd aangetroffen in de Vogelbuurt in Gouda.

Leuzen

Esther Bikker van de werkgroep Vogelbuurt Veilig heeft er deze week al meer dan honderd weggehaald. Toch zijn de leuzen nog in vrijwel elke hoek van de straat te zien, vooral op het Vogelplein. De speeltuin en het voetbalveld worden omringd door stickers met daarop de leus ‘Moslimvrije Zone’.

Wie een stukje verder loopt over het Koekoekplein en de Gansstraat treft kreten als ‘Islam is hier niet welkom’, ‘Verboden voor moslims’ en ‘Defend Europe’. Sommige plaatjes hangen er sinds kort, andere stickers hangen er al langere tijd.

,,Verschrikkelijk’’, vindt Bikker de geplaatste leuzen. ,,Het is al een langere tijd gaande dat deze stickers geplaatst worden. Afbeeldingen over zwarte piet kwamen hier ook geregeld al voorbij. Maar zo heftig als nu is het nog niet geweest.’’

Andere bewoners zijn er volgens de Goudse ook flink van geschrokken. ,,Het is al vreselijk dat deze teksten op straat te zien zijn, maar zulke stickers bij een speeltuin is te gek voor woorden. Stel je voor dat een islamitisch kind daar speelt en daar de woorden ‘Moslimvrije Zone’ voorbij ziet komen.’’

Soortgelijke incidenten

Ook raadslid Mohamed Mohandis (PvdA) trekt nu aan de bel. Volgens hem is er sprake van een patroon in de stad. ,,Er hebben zich al meerdere soortgelijke incidenten voorgedaan. Vorige zomer verwijderde een aantal raadsleden racistische stickers uit de binnenstad. Anti-islamorganisatie Pegida wilde een barbecue voor de moskee op de Raam houden en bij de Antwerpseweg zijn vlaggen gehesen om de komst van een moskee tegen te houden’’, stelt hij. ,,Bovendien zijn meerdere wijken in het verleden getroffen door deze stickers.’’

Volgens Mohandis is er dan ook meer aan de hand dan een incident. ,,Als je die herhaling van zetten ziet, valt er moeilijk te ontkennen dat er sprake is van een patroon.’’

Hij vraagt het college dan ook om snel actie te ondernemen. ,,De bewoners van de Vogelbuurt en leden van Vogelbuurt Veilig verdienen een groot compliment. Het is nu vooral belangrijk dat camera’s worden ingezet en dat de schade aan de daders verhaald wordt. Dit soort polariserende bewegingen moet aangepakt worden.”

Reactie Identitair Verzet

Identitair Verzet is naar eigen zeggen niet verantwoordelijk voor lantaarnpalen in Gouda met daarop stickers en de leus Moslimvrije Zone.

Dat stelt een woordvoerder in reactie, die zijn naam niet wil noemen. Kreten als Islam is hier niet welkom, Verboden voor moslims en Defend Europe, komen hem ook niet bekend voor. Wel is zijn club verantwoordelijk voor Islamists not welcome. ,,Wij zijn tegen islamistisch gedachtegoed, islamitisch is prima. Als je de islam binnenhaalt, moet je altijd uitkijken voor radicale elementen die altijd omhoog komen. Er is geen ruimte voor rechts geluid, wij worden altijd in de hoek van nazi’s gezet, afgestraft door het OM of een of andere belangenvereniging. Stickers zijn laagdrempelig.”

Volledig scherm
Esther Bikker verwijdert anti-islamstickers. © Pim Mul

In samenwerking met indebuurt Gouda