Volledig scherm
PREMIUM
De Duitse kunstenaar Gunter Demnig plaatste vorig jaar op verschillende trottoirs in Gouda herdenkingsmonumentjes die oorspronkelijk Stolpersteine heten. © Sandra Zeilstra

Voor het eerst in 75 jaar een aparte Holocaustherdenking in Gouda

Op voorspraak van burgemeester Pieter Verhoeve staat Gouda maandag na 75 jaar voor het eerst apart stil bij de verschrikkingen van de holocaust. Die kostte het leven aan 388 Joodse Gouwenaars.  

Quote

Hier is ook het nodige voorgeval­len, met het vermoorden van 388 Joodse Gouwenaars

Pieter Verhoeve

De Joodse gedenkplaats Metaheerhuis aan de Oosthaven is maandagavond het decor van de herdenking. Aan bezoekers wordt gevraagd een wit steentje te leggen bij de 56 Stolpersteine in de stoep voor het monument. 

Dat idee is afgeleid van het Joodse rouwritueel om bij een bezoek aan een graf een steentje op die grafsteen achter te laten. Tijdens de ceremonie neemt Verhoeve het woord. Oud-stadsdichter Ruud Broekhuizen draagt een verhaal voor. 

Donald Pagrach, voorzitter van stichting Gouds Metaheerhuis (voormalig Joods bejaardencentrum), spreekt de ‘kaddisj’ uit, een heilig Joods gebed. Soesja Citroen, die het initiatief nam voor de Goudse Stolpersteine, leest de namen voor van tien Joodse Gouwenaars die zijn vermoord tijdens de Tweede Wereldoorlog. 

  1. Carnavalsorganisatie boos op politie na escalatie: 'Onschuldige vrouw met wapenstok geslagen’
    grimmige sfeer

    Carnavals­or­ga­ni­sa­tie boos op politie na escalatie: 'Onschuldi­ge vrouw met wapenstok geslagen’

    Een carnavalsfeest in het plaatsje Oudewater bij Gouda is vanavond volledig uit de hand gelopen. Tientallen mensen gingen buiten een café met elkaar op de vuist nadat er een ruit werd ingeslagen. De politie hield drie relschoppers aan en adviseerde inwoners tijdelijk niet in de buurt van de straat te komen. De carnavalsorganisatie baalt stevig van de situatie, maar vindt dat de politie veel te heftig heeft opgetreden.

In samenwerking met indebuurt Gouda